Йордан Лечков: В Устава пише "решение", а не гласуване (видео)

Членът на екипа на президента на БФС Борислав Михайлов - Йордан Лечков обяви, че не може да се говори за балотаж на извънредния Конгрес на централата вчера въпреки резултатите - 241:230 гласа за Михайлов срещу Димитър Бербатов.  В студиото на БТВ Лечков подчерта, че в Устава на БФС, в чл.44 пише, че "при решение" можело да има претенции, но "Това не е решение, това е гласуване". Той обаче не допълни, че след гласуването има протокол с решение, който реално е документът, който може да се атакува в съда, ако в него пише, че гласувалите са 438 души, а не 430, които ръководството на БФС твърди, че са присъствали в залата и само те били гласувалите. 

"Да, няма резултати. Но всичко е наред", заяви още Лечков. "Уставът е спазен, няма нарушения. 508 клуба бяха подадени за участие. Има пандемия. Някои може би заради болест или нежелание не присъстваха. Не е нужно да се знаят причините. Като в Народното събрание - депутатите трябва да са 240, но не винаги са толкова. Уважавам мнението на всеки. Искаха конгрес. Назначен беше. Всичко беше съобразено с желанието на тези млади хора. Чухте ли изявление на УЕФА или ФИФА? До урните не отиват всички. Те са в зала, но отказват да гласуват", коментира още Лечков.

„В устава е записано, че решенията на конгреса се взимат с мнозинство от 50%+1 глас от всички регистрирани делегати, а не  гласуването. Виждате ли къде е уловката? Тук става дума за гласуване. Може да са били 500 клуба, но отиват до урните 480. Другите са в залата, но не искат да гласуват. Казано в резюме - въпросните 50%+1 глас се определят на база гласове, а не на база регистрирани делегати", обясни членът на Изпълкома.

"През месец март 2022 г. трябва да има конгрес, както беше решено на заседание на Изпълкома на БФС преди месец. Този конгрес не трябва да е изборен, а да се гласува бюджет, защото в този извънреден конгрес нямаше такава точка", каза още Лечков.

Според него не е проблем отсъствието на журналисти в залата, защото "Така се прави в цяла Европа".

Журналистите не бяха допуснати до самата зала, а останаха в пресцентър, в който на екран без звук се излъчваше Конгрес, за коойто предварително имаше подозрения, че може да бъде манипулиран. БФС като прозрачна институция можеше да уважи 11-часовия труд и да допусне медиите в залата. Но реши да не го прави, придържайки се към уж европейска практика. "Това ли е най-големият проблем? Ето, аз съм тук. Това е прозрачност", заяви още Лечков.

"Не сме подценили опонентите си. Тук не ставаше дума само за Бербатов. Вчера имаше шестима кандидати. Всички бяха срещу така нареченото "статукво във футбола". В залата си направиха отвод и казаха да се гласува за Бербатов. Но ние сме толерантни. Вземаш медийно време, плюеш... Това бяха петима кандидати срещу един. И гласът, за който говорите, е за да се стигне до балотаж. Има клубове, които са недоволни, но БФС не е този, който дава пари за стадиони и терени. Това е държавата. Клубовете са зависими малко или много от местната власт", коментира още Лечков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ