IT компании ще помагат на традиционния бизнес

Снимка: Архив

Поредица от срещи за обмен на идеи и нетуъркинг, на които традиционните индустрии във Варненския регион ще обсъждат с експерти от IT бранша къде и какво да подобрят в дигиталното си представяне организира Бизнес агенция.

Първата среща е насрочена за 1 март. Целта е фирмите от туристическия бранш, транспорта, строителството, производството на суровини и храни и машиностроенето да имат по-ярко и забележимо присъствие в дигиталния свят, съобщиха организаторите. Те посочват, че макар България да е 17-та в света по достъп до интернет въвеждането на цифровите технологии от страна на предприятията върви бавно и страната ни е на едно от последните места в Европейския съюз по този показател.

По данни на Българската стопанска камара през миналата година едва 1/3 от компаниите у нас са били представени дигитално, въпреки че от това зависи развитието им на пазара през следващите 40-50 години. На срещите и планираните съпътстващи събития ще се обсъждат конкретните възможности и нужди на бизнеса във Варна за дигитална трансформация, сочена като най-мащабната промяна след индустриалната революция.

Идеята е да се използва потенциала на технологичните компании, за да се повиши конкурентоспособността на фирмите от други сектори и в крайна сметка да се формира по-силна местна икономика, допълниха организаторите.

Коментари

Задължително поле