Kакво става в Германия? „Тук цари бедствена ситуация“, предупреди директорът на института „Роберт Кох“

Броят на новите инфекции в страната расте стремително

Лотар Вилер, директор на института „Роберт Кох“, който е най-сериозната експертна инстанция в Германия, направи необичайно драматично изказване относно ситуацията с коронавируса в Германия. „Влизаме в сериозна криза и ще преживеем много тъжни коледни празници, ако веднага не се вземат мерки“, предупреди Вилер.

И наистина: Броят на новите инфекции в страната расте стремително. Вчера бяха обявени над 65 000 нови случаи, което е абсолютен рекорд от началото на пандемията. А шефът на „Роберт Кох“ дори предположи, че „действителният брой навярно е двойно или даже тройно по-голям“. Практиката показва, че в последно време около 0,8% от заразените с коронавирус умират, което, според шефа на „Роберт Кох“, означава, че при над 50 000 заразени на ден през следващите седмици ще умират около 400 души дневно.

„Този факт повече няма как да бъде променен“, каза Вилер и припомни, че на последната си пресконференция се е изказал твърде предпазливо, заявявайки, че се очакват по 200 смъртни случая на ден. „Действителният брой ще е значително по-висок и вече никой не може да помогне на тези хора, дори и при най-добри здравни грижи“, заяви Вилер.

Ситуацията в болниците също става все по-критична, каза още шефът на „Роберт Кох“ и добави: „Никога не сме били по-силно разтревожени“. По думите му на някои места се налага да се търси по два часа, докато се намери свободно интензивно легло за хора с инсулт и други тежки болести. „Както виждате, прогнозите са мрачни. Те са дори крайно мрачни. В нашата страна цари бедствена ситуация и който не я забелязва, прави огромна грешка“, каза Вилер.

В изказването си той ясно изрази недоволството си от политиката, като я обвини в тежки пропуски и грешки - например прекалено бързото отваряне на много сфери от обществения живот.

Шефът на „Роберт Кох“ пледира за твърдо прокарване на ограниченията, така че достъп до редица обществени места да имат само ваксинирани и преболедували. „Не бива да даваме на онези, които не желаят да се ваксинират, шанса да заобикалят ваксината, като им предоставяме например безплатни тестове“, каза Вилер по този повод и апелира: „Нека наистина всички, абсолютно всички, които могат да поставят ваксини, действително да го правят. В противен случай няма да се справим с тази криза“.

Източник: DW (със съкращения) 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари