Как да си намерим по-добра работа в България – практични съвети

Ако не владеете английски език, поне дотолкова, за да можете да проведете нормален разговор с англоговорящ шеф или да обслужите нервен клиент по телефона, вие имате потенциален проблем, ако искате да градите кариера. Ако пък основните ви компютърни умения се свеждат до това да си включите компютъра и да гледате филмче или да влезете във Facebook и початите с приятел, възможностите ви за намиране на работа са изключително ограничени, веднага се запишете на курс по компютърна грамотност и сериозно отделете време да придобиете умения как да свършите и „някоя работа“.

Вярно е, че компютърните умения са вече широка тема, но е важно да можете да работите с компютър и софтуер, който е специфичен за вашата дейност и професия.

Накратко, наясно сте, че шансът ви за по-добра работа драстично намалява, ако не владеете език и нямате добра компютърна грамотност.

В своята книга Милен Иванов – основател и съдружник в Horizons Bulgaria – агенция за подбор на персонал, дава някои практични съвети към търсещите работа. Но преди да започнете търсене на нова работа, подгответе се, като намерите отговори на следните въпроси:

 • Как да откриете какво точно искате
 • Как да позиционирате себе си по-добре, за да бъдете забелязани
 • Как да търсите по-ефективно работа
 • Кои са каналите, които може да използвате
 • Как да направите по-добре CV-то си
 • Как да избирате и работите с агенции по подбор на персонал и хедхънтъри
 • Как да използвате по-ефективно уебсайтовете и социалните мрежи за работа
 • Как да се държите по време на интервю
 • Как да се договорите за по-добра заплата

Ще разгледаме и няколко специфични ситуации, които са често срещани в процеса на търсене на по-добра работа: когато в момента сте без работа, завръщате се от майчинство, искате да станете мениджър, искате да смените амплоато си изцяло, за първи път ще си търсите работа или как сами да си „направите“ по-добра работа – да започнете собствен бизнес.

Използвайте информацията като наръчник с инструменти, които може да комбинирате или модифицирате според вашия случай или опит.

Някои от съветите могат да ви се сторят претенциозни, други неприложими за вас, трети безсмислени или много трудоемки. Повечето от идеите и казусите ще са ви познати или дори преживени от вас. Опитайте се да отсеете полезното точно за вас. Няма формула, но повечето от нещата са практикувани от много хора с успех.

Целта на на нашите препоръки, като специалисти по подбор на персонал и консултанти в областта на кариерното развитие в България е да предоставим възможно най практични съвети на търсещите работа, за да направим процесът им по-ефективен, а нашата работа, като агенция за подбор на персонал ,  по-резултатна.

Изборът на професионално поприще и съответната работа са едни от най-важните решения в живота. Ако дефинираме работата като отделна дейност, в която прекарваме определено време, тя определено печели класацията за „дейността“, която отнема най-много време от нашия съзнателен живот. Ако приемем, че работим активно от 25 до 65 години, то ние ходим на работа около 54% от живота си. За много хора работата печели и златния медал по важност – преди семейство, родина и Бог. Въпреки че те няма директно да си признаят. Тя ги определя и социално, и индивидуално.

Първото нещо, което казваме за някого, когато го описваме, е какъв е по професия. Той е инженер, икономист, лекар. Тя е актриса, дизайнер, мениджър. Когато се запознаем с някого, след „Как се казваш?“ обикновено следващият въпрос, който питаме, е вариация на „Какво работиш?“, който всъщност днес определя „кой си ти“. Огромна част от уважението ни към хората идва от тяхната професия и успеха, който имат в нея. Оттук на по-фино ниво идва уважението ни и към самите нас.

Няма да бъде прекалено смело, ако определим следната формула:

 Добра работа + семейство + някои други работи = Щастие

Пътят към търсенето на по-добра работа започва с разбирането на какво точно искаш и поставянето на ясна цел, която дефинира как точно би изглеждала една по-добра работа за вас.

Осъзнаването на точно какво иска човек обаче може да се окаже доста трудна и хлъзгава работа. Даже леко езотерична. Сърце, разум и дух са в борда на директорите, които взимат решения и рядко са на едно мнение. Понякога се обажда и „важният друг“  (the significant other) човек в нашия живот и семейството се оказва решаващ фактор.

Правилният подход обаче често не са само медитативни практики, а процес на търсене и пробване. Игра. Разговор с хора, модели на вашия целеви образ. Вземането на смели решения и отърсването от самозаблуди.

„Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде.“ Тази известна поговорка може да се перифразира тук по следния начин: „Ако не знаеш коя работа е добра за теб, най-вероятно и никой друг също не знае.“

Ако не знаете какво търсите, е много вероятно накрая да се окажете с неподходящата за вас бизнес визитка, ако въобще ви направят визитка. Уви, повечето хора са така, не знаят какво искат, търсят го дълго време и правят грешки. И в това няма нищо лошо. Това е нормалният път.

АКТИВНО ТЪРСЕНЕ НА РАБОТА

Тук ще проследим основните стъпки в активното търсене на работа. Не е задължително да ги използвате в точно тази последователност, за да постигнете успех, но този ред може да ви помогне да се организирате по-добре:

Стъпка 1 – Постави си цел

Решете какво искате за себе си и дефинирайте какво означава добра работа за вас. Поставете си цел, която включва:

 • Типа работа
 • Точната позиция (В различните фирми имат различни титли за дадена позиция. Изброете вариантите, които ви устройват.)
 • Типа компания или даже конкретни работодатели
 • Заплатата, която ще ви устройва
 • Други важни за вас елементи – вид шеф, международни проекти, разнообразни проекти, пътуване, гъвкаво работно време, служебна кола и т.н.
 • Срок, в който това да се случи

 Стъпка 2 – Въоръжи се добре

Ако вашата цел изисква определения умения и квалификации, които нямате в този момент, инвестирайте в това. Намерете правилната обучителна програма и се запишете на курс, купете си книги и се упражнявайте самостоятелно. Вече има и хиляди онлайн курсове, тестове и помагала. В много от случаите ще ви трябва не диплома, а реални умения.

Стъпка 3 – Покажи на света кой си

Отношението на хората към вашата увереност и възприет професионализъм бързо ще ви дисциплинира и задължи да напредвате.

Стъпка 4 – Подготви добро CV

Има приети стандарти какво трябва да включва едно CV(Автобиография) . Тяхната цел е да ви представят първоначално на потенциален работодател или агент. То трябва да е написано на прост език и да показва точно и ясно кой сте в професионален план и като личност, в ясна последователност.

Стъпка 5 – Създай план за търсене на работа

Вашият план трябва да включва разписание със срок за всяка задача.

Стъпка 6 – Проучи и се прицели добре в твоя пазар

Таргетирането и проучването на пазара на потенциални възможности е етапът на планиране на вашия „поход за търсене на по-добра работа“. Прилагайки критериите, които имате, според целите, които сте си поставили, направете проучване за конкретни компании в индустрията, която ви интересува, или пък функционалната сфера, в която искате да оперирате.

Стъпка 7 – Маркетирай

Всеки бизнес има нужда от маркетинг и продажби. По същия начин стоят и нещата с вас като продукт, който някой би искал да купи. Маркетингът във вашия случай включва: добре подготвена автобиография, профил в LinkedIn, кандидатстване.

 Стъпка 8 – Дай, за да получиш

Шансовете ви да спечелите даден обявен конкурс по обява за работа могат да бъдат 1 към 200, дори и повече. Вероятността да си намерите работа чрез хедхънтър или агенция са не по-големи от 1 към 50. Най-добрият канал да намерите работа е чрез лична препоръка.

Като специалисти по подбор на персонал, в Horizons Bulgaria, установихме, че съществува голяма аудитория търсещи работа хора, които нямат оформена автобиография, за да улесним тяхното търсене подготвихме онлайн формуляр, чрез който могат да оформят такава, в синтезиран вид

ФОРМУЛЯР за кандидати без автобиография

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини