KAT стартира aкция „Зима“ от утре

Започват засилени проверки на техническата изправност на товарните автомобили и автобусите

От 1 ноември стартира традиционната кампания Акция „Зима“. Водачите да подготвят автомобилите си за зимния период, за да гарантират своята и безопасността на останалите участници в движението – за това призоваха началникът на отдел „Пътна полиция“ - ГДНП комисар Звезделин Колев, председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, заместник-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ инж. Бойко Рановски, инж. Иван Досев - член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, и инж. Емил Панчев - председател на Съюза на българските автомобилисти. На пресконференция в ГД „Национална полиция“ те представиха подробности за кампанията, съобщиха от МВР.

Целта на Акция „Зима“ е запазване на живота и здравето на хората, подчерта комисар Колев. Той обясни, че кампанията ще протече на три етапа в рамките на предстоящия месец: от 1 до 10 ноември; от 11 ди 20 ноември; от 21 до 30 ноември.

През първия етап във фокуса ще бъдат водачите на велосипеди и на каруци, като ще се следи основно дали са снабдени с необходимото оборудване и използването на светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието, в условията на намалена видимост и на междуселищните пътища.ю

Втората част на акцията ще акцентира върху толерантността на пътя между пешеходците и водачите – в рамките й ще бъде организиран контрол за безопасно пресичане и даване на предимство на пешеходците от страна на водачите.

Третият етап на кампанията ще бъде насочен към контрол по отношение на техническата изправност на автомобилите и проверка на светлинната система.

"Едно от важните послания, които искаме да отправим чрез нашите доброволци, е хората да разберат колко важно е да бъдем внимателни на пътя и да спазваме правилата", посочи д-р Тодоровска от БЧК и напомни на водачите винаги в моторното превозно средство да поддържат добре заредена автоаптечка.

Още от утре започват засилени проверки на техническата изправност на товарните автомобили и автобусите, съобщи изпълнителният директор на ИААА Бойко Рановски. Основното, за което ще се следи, е изправността на гумите, осветителната система и стъклопочистващите механизми.

За поддръжка на пътищата през зимата са подсигурени повече от 3000 снегопочистващи машини и над 35 000 тона сол, информира инж. Иван Досев от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Коментари

Задължително поле