Козмин Моци - голямата слабост на БФС

Ръководството на Българския футболен съюз има много слабости, а една от тях си има конкретно име - Козмин Моци. От години насам румънецът минава за големия любимец в "Бояна" и се ползва със специални протекции, когато дойде време Дисциплинарната комисия да заседава. Така беше по времето, когато той бе още действащ футболист, тенденцията продължава и сега, когато бившият вече защитник е със статут на технически директор в "Лудогорец".

През уикенда голямото дерби "Лудогорец" - ЦСКА (2:2) бе съпътствано от куп изблици на нерви и емоции. Нормално, зарядът на срещата бе огромен, а победата бе със стойността на титла. Факт е, че Георги Кабаков изпусна двубоя и сам си направи мача труден. Именно той обаче бе обект на атака от Моци след последния съдийски сигнал. Румънецът слезе на терена и видимо ядосан, потърси сметка на пловдивчанина, който с гордост носи етикета Рефер №1 на България. С него имаше и други шефове на "зелените".

Дни по-късно името Козмин Моци не намери място сред решенията на Дисциплинарната комисия, когато трябваше да се налагат любимите им сакнции. Бяло петно вероятно е в основата самият Кабаков да забрави за случая, който е трябвал да го опише в доклада си. Домакините са санкционирани единствено за това, че са имали лица на пистата и тунела, които не са вписани в протокола на състезанието, а глобата е в размер на 3000 лева. Аршинът пак не е същият, с който се мари при останалите подобни случаи.

Справка с архива на ДК към БФС показва, че не такава е практиката, когато има подобни провинения. Само за последните 30 дни обаче БФС наложи други две тежки санкции на клубове от Първа лига. "Черно море" отнесе 5000 лева за това, че длъжностно лице атакува съдията Волен Чинков след първия полуфинал с "орлите", загубен с 1:2 във Варна.  Абсолютно същото се случи и с "Локомотив" (София) в началото на април, когато "железничарите" елиминираха "Славия" с 2:1 в четвъртфинален двубой. 

"За нанесени обиди от ръководители на ФК „Локомотив“ гр. София към длъжностните лица на срещата, на основание чл. 36, ал.1, т.1, б. А от ДП /2022/2023/ – ДК наказва ФК „Локомотив“ гр. София с имуществена санкция в размер на 5000 лева."

Общото между случая в "Надежда" и този от Разград е съдията - Георги Кабаков. Вероятно обаче в София арбитирът е действал далеч по-спокойно и без напрежение. И старателно е описал дума по дума всичко, което е сметнал, че заслужава да бъде упоменато. А за Козмин Моци вече дори не е новина, че остава безнаказан. Бърза справка в Гугъл с думите "БФС пожали Моци" вади цели страници със статии от медиите за подобни случаи. От 2015 година и онзи прословут ритник в ребрата на Стефан Николич от ЦСКА, през средните пръсти в Ловеч, до демонстративното празнуване на гол пред Сектор "Б" на националния стадион "Васил Левски" в мач с "Левски". Историята помни всичко това, а сега вече старателно си записва и още една дата - 20.05 2023 - денят, в който БФС отново пожали Козмин Моци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ