„Левски“ и гнилата ябълка

Преди шест месеца „Левски“ остана без спортен човек в ръководството. Тогава главният мениджър Асен Букарев хвърли оставка, обявявайки клуба за лъскава, но гнила отвътре ябълка. Думите му отекнаха като глас в пустиня и набързо бяха забравени при все, че година по-рано същото стори и Люпко Петрович. И двата случая са от най-новата ера на клуба със собственик Спас Русев. Но с гръмки трансфери на Жорди Гомес и Габриел Обертан, както и назначението на Делио Роси, нещата продължаваха да изглеждат някак розови на „Герена“. Така отмина още един провален сезон, включващ колосална разлика с шампиона „Лудогорец“, загубен финал за купата на България от „Славия“ и ранно отпадане от меко казано непретенциозния „Вадуц“. Много черни точки и все на една сметка. Тази на Русев. Защото италианецът далеч не е най-виновният. Той просто води тренировките. Сам си го каза. Не отговаря за селекция, няма спортен шеф и дори не си говори с президента. Човек ще си помисли, че е сложен, за да отбива номера.

По-лошата теза е, че всички тези лъскави придобивки на „Герена“ водят клуба към фалит, с какъвто се сблъска вечния съперник ЦСКА. Само времето ще покаже дали катастрофата ще се избегне или нещата ще се случат като под индиго. Сега сигурно е само, че положението не е толкова цветущо, колкото клубните босове се опитаха да го изкарат с финансовия отчет, публикуван през лятото.

%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8

Зад проваления старт на новата кампания стоят поредица от грешки, породени от липсата на силен футболен човек по високите етажи. Като се започне от селекция, мине се през поредно подценяване на контролните срещи в паузата и се стигне до все така неглижираното отлагане на назначение на нов спортен директор в ръководството.

Към момента бъдещето на „Левски“ е изцяло в ръцете на Спас Русев. Само собственикът на клуба знае какво следва след поредното фиаско в Европа, което силно удари дъното. Бизнесменът трябва да прецени дали клубът има нужните пари, за да се освободи предсрочно от наставника Делио Роси. И ако го стори, трябва да е наясно с кого ще го смени.

Повече от сигурно е, че италианецът няма да си тръгне сам. Каза го още преди седмица, обявявайки, че думата „оставка“ не е в речника му. Не, защото не знае значението й, а защото предпочита да бъде използван терминът „неустойка“. Бившият треньор на „Лацио“ е наясно, че „Левски“ е „последно десет“ в кариерата му и на друго място 30 000 евро месечна заплата няма кой да му даде.

%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%be-%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b8

За себе си Делио Роси е прав. Намерил е църква и се кръсти! Неслучайно на пресконференцията след провала роденият в Римини специалист отказа да даде отговор на най-наболелите въпроси, засягащи 26-кратните шампиони. Правеше се на Луи дьо Фюнес и постоянно препращаше топката към ръководството и в частност към Спас Русев. Но е време някой да излезе и да каже кой стои в основата на освобождаването на Роман Прохазка и Васил Панайотов. И двамата бяха сърцето и душата на отбора и даваха всичко, когато бяха на терена. Именно такива играчи липсваха срещу „Вадуц“. На реванша Панайотов гледаше мача от трибуните и се изяждаше от яд, че не може да помогне на отбора. В същото време Антони Белмонт и Жорди Гомес се редуваха кой ще спечели негласното състезание за по-калпав пас. И така даваха вид, че им е все тая дали „Левски“ ще продължи или не.

Важното бе, че по-рано през деня заплатите им бяха преведени. Накрая се стигна дотам феновете да чупят седалки и да опитат да нахлуят на терена. Твърде агресивна постъпка, но когато си търпял толкова много, понякога изпадаш в крайности. Факт е обаче, че футболът е за феновете. А те не искат да гледат този отбор с треньор Делио Роси...

Коментари

Задължително поле