Moщностите на АЕЦ „Белене“ ще „натоварят“ енергийната ни система

Добавянето на нови две хиляди мегавата ядрени мощности ще направи енергийната ни система неуправляема. До този извод стигнаха енергийни експерти по време на Националния дискусионен форум за бъдещето на АЕЦ "Белене“, който се проведе в Народното събрание.

Те се обединиха към тезата, че оборудването на АЕЦ „Белене“ може да бъде използвано за нов седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Припомняме, че енергийният министър предложи този вариант по време на парламентарен контрол през май 2017 г., но при положение, че не се появи инвеститор за проекта Белене.

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" ще коства около 5 млрд. евро, изчисли Иван Хиновски, председател на Българския енергиен минен форум. "В Европа почти няма нови ядрени площадки, тъй като новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите, като заместващи мощности", уточни той.

Според Димитър Куюмджиев (БЕМФ) неприемливи са алтернативите да не се предпирема нищо с оборудването, тъй като сме изразходили 3 млрд. лв., загубили сме делото и вече сме заплатили и доставили в България оборудването.

„Продаването на мощностите на друга страна също не е изгодно“, уточни той и допълни, че има и вариант парогенераторите да бъдат заменени за нуждите на шест блок на АЕЦ „Козлодуй“. Имаше предложение и площадката на АЕЦ "Белене" да се запази за изграждане на енергийни мощности за природен газ след години, тъй като според експертите това е бъдещото гориво за енергетиката.

При хипотезата за строителство на АЕЦ Белене страната ни става зависима на 80%, при 100% внос на газ и нефт, а Европейският съюз няма да го позволи, стана ясно по време на форума.

Експертите разкритикуваха доклада на БАН заради нереалистични прогнози на цената на ел енергията и ниската вероятност на сценариите, а това прави несигурни основните доводи, че АЕЦ „Белене“ ще е конкурентоспособна.

По време на дискусията стана ясно, че България е една от странте в Ес с най-ниско потребление на газ, както и е най-замърсената страна в Европа, защото нямаме енергийна политика, насочена към потребителя.

Коментари

Задължително поле