Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Загубите в системата са над 60% До 2025 г. са осигурени 800 млн. лв. за водния сектор в най-големия град

Отказахме офертата за изтребители Ф-18 Остават Ф-16, “Грипен” и “Еврофайтър”

Патриотите си тръгнаха от МС, без да обявят решение Очаква се утре сутринтаа Валери Симеонов да направи изявление

До 5000 лв. за далечни роднини

Меган Маркъл – бременна и сияйна на благотворително събитие

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 21 ноември 2018

Груевски във фейсбук: Продължавам борбата за македонската кауза

Белият дом загуби битка със Си Ен Ен Върна акредитация на журналист

Лекарският съюз иска отпадането на вторичния профилактичен преглед Пациентите масово не се явяват на него и парите оставали неусвоени

Председателят на ВКС е нарушил установения ред на държавното управление

Замесиха „Берое“ в уреден мач

Над 460 км второ и третокласни пътища ще бъдат обновени с пари от ОПРР

Унгария даде убежище на Груевски

Иван Цветков стана скаут в „Лудогорец“

Спецсъдът остави в ареста Вълчо Арабаджиев

Moщностите на АЕЦ „Белене“ ще „натоварят“ енергийната ни система

Снимка: Архив

Добавянето на нови две хиляди мегавата ядрени мощности ще направи енергийната ни система неуправляема. До този извод стигнаха енергийни експерти по време на Националния дискусионен форум за бъдещето на АЕЦ „Белене“, който се проведе в Народното събрание.

Те се обединиха към тезата, че оборудването на АЕЦ „Белене“ може да бъде използвано за нов седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Припомняме, че енергийният министър предложи този вариант по време на парламентарен контрол през май 2017 г., но при положение, че не се появи инвеститор за проекта Белене.

Изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще коства около 5 млрд. евро, изчисли Иван Хиновски, председател на Българския енергиен минен форум. „В Европа почти няма нови ядрени площадки, тъй като новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите, като заместващи мощности“, уточни той.

Според Димитър Куюмджиев (БЕМФ) неприемливи са алтернативите да не се предпирема нищо с оборудването, тъй като сме изразходили 3 млрд. лв., загубили сме делото и вече сме заплатили и доставили в България оборудването.

„Продаването на мощностите на друга страна също не е изгодно“, уточни той и допълни, че има и вариант парогенераторите да бъдат заменени за нуждите на шест блок на АЕЦ „Козлодуй“. Имаше предложение и площадката на АЕЦ „Белене“ да се запази за изграждане на енергийни мощности за природен газ след години, тъй като според експертите това е бъдещото гориво за енергетиката.

При хипотезата за строителство на АЕЦ Белене страната ни става зависима на 80%, при 100% внос на газ и нефт, а Европейският съюз няма да го позволи, стана ясно по време на форума.

Експертите разкритикуваха доклада на БАН заради нереалистични прогнози на цената на ел енергията и ниската вероятност на сценариите, а това прави несигурни основните доводи, че АЕЦ „Белене“ ще е конкурентоспособна.

По време на дискусията стана ясно, че България е една от странте в Ес с най-ниско потребление на газ, както и е най-замърсената страна в Европа, защото нямаме енергийна политика, насочена към потребителя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Малко късно го казвате. Двете енергийни мафии – руската и българската – вече изцедиха три милиарда от българския народ, кървави пари, които никой никога повече няма да види. Само си представете загубените лихви от тези милиарди, неосъществените училища и болници, несъздадените работни места за чезнеща България.

  2. Преяждането с луканка също води до претоварване… особено ако някой друг я яде…

  3. Ами защо хората да ползват газ,като тук тя е по скъпа от Англия и Германия,много стоки тук са по скъпи от Европата.Даже и горивата да живеят Монополите

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.