Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Moщностите на АЕЦ „Белене“ ще „натоварят“ енергийната ни система

Добавянето на нови две хиляди мегавата ядрени мощности ще направи енергийната ни система неуправляема. До този извод стигнаха енергийни експерти по време на Националния дискусионен форум за бъдещето на АЕЦ „Белене“, който се проведе в Народното събрание.

Те се обединиха към тезата, че оборудването на АЕЦ „Белене“ може да бъде използвано за нов седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Припомняме, че енергийният министър предложи този вариант по време на парламентарен контрол през май 2017 г., но при положение, че не се появи инвеститор за проекта Белене.

Изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще коства около 5 млрд. евро, изчисли Иван Хиновски, председател на Българския енергиен минен форум. „В Европа почти няма нови ядрени площадки, тъй като новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите, като заместващи мощности“, уточни той.

Според Димитър Куюмджиев (БЕМФ) неприемливи са алтернативите да не се предпирема нищо с оборудването, тъй като сме изразходили 3 млрд. лв., загубили сме делото и вече сме заплатили и доставили в България оборудването.

„Продаването на мощностите на друга страна също не е изгодно“, уточни той и допълни, че има и вариант парогенераторите да бъдат заменени за нуждите на шест блок на АЕЦ „Козлодуй“. Имаше предложение и площадката на АЕЦ „Белене“ да се запази за изграждане на енергийни мощности за природен газ след години, тъй като според експертите това е бъдещото гориво за енергетиката.

При хипотезата за строителство на АЕЦ Белене страната ни става зависима на 80%, при 100% внос на газ и нефт, а Европейският съюз няма да го позволи, стана ясно по време на форума.

Експертите разкритикуваха доклада на БАН заради нереалистични прогнози на цената на ел енергията и ниската вероятност на сценариите, а това прави несигурни основните доводи, че АЕЦ „Белене“ ще е конкурентоспособна.

По време на дискусията стана ясно, че България е една от странте в Ес с най-ниско потребление на газ, както и е най-замърсената страна в Европа, защото нямаме енергийна политика, насочена към потребителя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Малко късно го казвате. Двете енергийни мафии – руската и българската – вече изцедиха три милиарда от българския народ, кървави пари, които никой никога повече няма да види. Само си представете загубените лихви от тези милиарди, неосъществените училища и болници, несъздадените работни места за чезнеща България.

  2. Преяждането с луканка също води до претоварване… особено ако някой друг я яде…

  3. Ами защо хората да ползват газ,като тук тя е по скъпа от Англия и Германия,много стоки тук са по скъпи от Европата.Даже и горивата да живеят Монополите

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.