MTG продаде Нова телевизия на чешкия милиардер Петр Келнер за 185 млн. евро

Компанията MTG е подписала споразумение да продаде своя дял от 95% в Нова броудкастинг груп на PPF group, инвестиционна компания, контролирана от Петр Келнер, съобщиха от MTG. Цената (enteprise value) е 185 милиона евро и ще бъде платена кеш.

От PPF Group също обявиха официално новината за сделката. От компанията добавиха, че ще придобият и останалите 5% от компанията от Eastern European Media Holdings S.A. От чешката компания очакват след регулаторните одобрения приключването на сделката да е пред първата половина на 2018 г.

%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bbПетр Келнер е роден на 20 май 1964 г. в Ческа Липа, Чехословакия. През 1986 г. завършва Висшето училище по икономика в Прага по специалността „Икономика на промишлеността“. Той е един от основателите на PPF Group. През 1991 г. става председател на управлението и генерален директор на инвестиционната фирма PPF investiční společnost a.s. От януари 1998 г. до март 2007 г. заема длъжността председател на управлението на компанията PPF a.s. В групата PPF той притежава мажоритарна част (94,25%) от акциите на холдинговата компания, ръководи стратегическото развитие и общите направления в дейността на групата. В рейтинга на списание „Форбс“ за 2015 г. неговото състояние се оценява на $8,3 млрд.

"Под отличното ръководство на Дидие Щосел и неговия мениджърски екип, Нова се разви много бързо като водеща дигитална развлекателна група на пазара и бих иска да благодаря на всички, които направиха това възможно", казва Йорген Линдеман, президент и изпълнителен директор на MTG. "Желаем на Дидие и целия екип на Нова успехът има да продължава", казва още Линдерман.

MTG ще инвестира средствата от сделката в своя бизнес в сферата на дигиталните развлечения.

Коментари

Задължително поле