Най-красивите места в Пирин

 

1. Национален парк Пирин 

Национален парк Пирин обхваща площ около 40 000 хектара и на неговата територия се намират седем общини от област Благоевград. Границите на парка го делят с местностите Предел и Тодорова поляна. Част от него е и внушителният връх Вихрен (2914 м.). Паркът има особено богата флора и фауна. Там са разположени едни от най-впечатляващите ботанически градини. Те се намират в трите пояса на Националния парк – Горски, Алпийски и Субалпийски растителен пояс. Животинският свят е представен от най-различни видове, някои от които са застрашени от изчезване.

 

2. Връх Синаница  

Връх Синаница се издига на 2516 м. височина в Пирин планина. Под него можете да видите Синанишкото странично било, на връх Георгийца и Момин връх. При ясно време от върха се разкрива фантастична гледка към „Кончето“ и връх Вихрен. До връх Синаница може да се стигне от хижите Вихрен, Беговица, Яне Сандански или заслон Спано поле, като всеки от преходите отнема между 2 и 6 часа.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от maria (@maria_chilingirova89) на

 

3. Водопад Скока 

Водопад Скока се намира в южната част на Пирин, близо до Сандански. Водите му падат от височина около 20 метра. Грохотът на водопада е силен и се чува отдалеч. В село Кашина, в близост, има упътващи табели, като разходката отнема близо 20 минути. Местните наричат водопада Скоко.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Словакия Водопад Скок. #водопадскок #скокводопад#водопад#водопады #водопадымира #водопады #водопадик #водопад #водопадыевропы #водопадысловакии #водопадытатры #водопадывгорах #водопадвгорах #горныеводопады #горныйводопад #природаевропы #природамира #природапрекрасна #природнаякрасота #наприроде #наприродехорошо #poznavay_mir #poznavay_mirсловакия

Публикация, споделена от Poznavay_mir (@poznavay_mir) на

 

4. Хижа Безбог

Хижа Безбог е разположена до едноименното езеро в Северен Пирин. Надморската й височина е 2236 м. Изградена е на 5 етажа, а вместимостта й е 130 човека. Баните и санитарните възли са етажни. След реновиране на втория етаж има стаи и апартаменти със собствени санитарни помещения. Посетителите могат да се насладят на ресторант, бар, кафе-аперитив, лавка, столова и туристическа кухня.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#bulgaria #mybulgaria #познаймястото under Bezbog peak

Публикация, споделена от Bulgaria Sofia Plovdiv Varna (@mybulgaria) на

 

5. Кончето 

Кончето представлява седловина, издигаща се в Северен Пирин. Труднодостъпна е и е на височина 2810 м. Дължината на ръба е около 400 метра, а на места ширината е едва 50 см. През Кончето минава пътека, от хижа Яворов към хижа Бъндерица и хижа Вихрен.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pirin views . . . . . . . . . #Pirin #Пирин #гледки #view #views #mountain #mountainview #Кончето #hiking

Публикация, споделена от Hristo Tanev (@hristo_tanev) на

 

6. Връх Вихрен  

Връх Вихрен е висок 2914 метра и е най-високият връх на Пирин планина. Той е втори в класацията по височина в България, след връх Мусала в Рила и трети на Балканите след връх Митикас в планината Олимп (Гърция). Интересното за този връх е, че от различните посоки изглежда по различен начин – гледан от юг прилича на четиристенна пирамида, а от Банско – на пресечена пирамида.

 

7. Байкушевата мура  

Байкушевата мура е любопитен екземпляр от вида черна мура. Носи името на Костадин Байкушев, който я открива и описва. Тя расте непосредствено до хижа Бъндерица, край град Банско. Експерти заявяват, че дървото е на повече от 1300 години. Това прави Байкушевата мура най-старото дърво в България и едно от най-старите в целия свят. Приблизителната му височина е 26 метра.

 

8. Връх Каменица  

Каменица е връх в северната част на Пирин планина, висок 2710 м. Северозападната част от него представлява голям интерес за алпинистите. Там можете да се насладите и на ридът, наречен Стъпалата. До върха се стига от хижа Яворов. До нея има асфалтиран път от Разлог и маркирана пътека, която отнема около 5 часа.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от NNK Photography (@nnk.photography) на

 

9. Връх Тодорка

Връх Тодорка е висок 2746 м., като се подрежда на 11-то място по височина в планината. Може да се покори лесно откъм Тодорина порта, която е на юг от върха, в началото на Тодориното било. От върха се разкрива широка панорамна гледка към Вихрен и Кутело на запад и към Стражите на изток. На юг може да се насладите на връх Каменица, а при ясно време на север може да се види и Банско.

 

10. Славова крепост  

Замъкът на Деспот Алексий Слав се нарича още и Славовата крепост. Останките от него могат да се видят в близост до Мелник. Крепостта е играела ролята на столица на деспот Слав в годините 1211-1230 г. Той мести столицата си от Цепина в Мелник през 1211 г. От това време датира и църковна камбана с дарителски надпис, която се свързва с новороденото му дете. Това е първият по рода си такъв паметник в Европа.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#nature #hiking #hikingadventures #travel #vacation #bulgaria

Публикация, споделена от Славова Крепост (@slavovakrepost) на

 

Коментари

Задължително поле