Най-удивителните места в Албания

Албания бързо се превръща в гореща точка за пътуване, тъй като съчетава модерното с традицията. Зашеметяващата природа я прави една от задължителните дестинации не само на Балканския полуостров, но и в цяла Европа. Вижте кои са на емблематичните и удивителни места, които можете да посетите на територията на страната.

 

1. Езеро „Синьото око“

Езерото „Синьото око“ е известно още и като „Бездънното езеро“. Неговите кристално чисти води зашеметяват с най-различни нюанси на синьото и зеленото. То е едно от най-красиви места в Албания. Балончетата се разпадат на повърхността, но никой не знае от къде идват. Най-опитните водолази достигат до 50 метра дълбочина. Особено изкушаващо е човек да се потопи в тази хипнотизираща вода, но къпането в извора е строго забранено. За сметка на това, може да се насладите на красотата на карстовата дупка от малката платформа над нея. Не се колебайте да се разходите сред дъбовите и яворовите дървета наоколо. Зоната там е определена като паметник на природата.

 

2. Долината Валбона

Долината Валбона е национален парк с площ 8  000 хектара. Този район в квартал Тропоя със сигурност е сред най-удивителните места в Албания. В комбинация с величествените върхове на Динарските Алпи, долината е планински рай, покрит с диви цветя, борови, дъбови и букови горички. Красивата река Валбона се простира на около 50 км по долината и е прекрасно място за риболов, плуване и каяк. Ако сте любител на дългите преходи сред природната красота, походът по скритите пътеки на Албания е задължителен.  Поемете по горските пътища, през зашеметяващите алпийски пасища, насладете се на вековните базари и древните църкви и джамии.

 

3. Ксамил

Ако намирате за изкушаващи белите пясъци и кристалната вода, тогава Ксамил е причината да посетите Албания. Това е популярна лятна дестинация, част от Албанската Ривиера. Не се притеснявайте, ако търсите и тих участък от плажната ивица. Ксамил има десетки малки заливчета, сред които несъмнено ще намерите уединено място, където спокойно да се отдадете на слънцето и вълните. Туристите имат възможността да посетят и някой от трите малки острова в залива. В градчето можете да се насладите на мек бял пясък, на тюркоазената вода на Йонийско море и на местната албанска кухня.

 

4. Берат

Град Берат е живописна гледка, тъй като е заобиколен от хълмове и планини, а през него минава и река Осум. Нарича се „Градът на хилядата прозорци“ заради къщите на хълма, разположени една до друга с изглед към града. Любителите на историята и архитектурата ще оценят това място. То е обявено от ЮНЕСКО за обект на световно наследство. Например в квартал Мангалем се намира Султанската джамия от 16-ти век. Забележителен е и мостът Горица, който е сред най-старите и известни османски мостове в страната. Цитаделата на Берат, наричана още замъкът Берат, е друго, което трябва да се види. Датира от 13-ти век и е дом на османски джамии и византийски църкви.

 

5. Лин

Според легендата римските войници са посетили малкия полуостров Лин преди хиляди години и го нарекли Лихида – езерото на Светлината. Това все още е сред най-красивите места в страната. Днес тази част от община Поградец е заета от очарователно рибарско селище, където къщите с червени покриви седят една до друга. През лятото посетителите могат да се разходят по осеяните с лози алеи към плажовете на Лин и чистите води на Охридското езеро. В близост се намира и рядък исторически обект - руините на Палеохристиянската църква. Останките на Линската византийска включват цветни мозайки, които датират от 5-ти до 6-ти век.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура