Наско Сираков пред "Труд": „Левски“ не се плаши от война, ще я водим и сами

БУЛФОТО

Изминаха 18 дни откакто Наско Сираков се представи пред България като мажоритарен акционер на родния „Левски“. Голмайстор №1 в историята на „сините“ се зае със задачата да вади „кестените от огъня“, прие задължение от почти 25 милиона лева в името да спаси клуба.
Вече е ясно, че „Левски“ ще завърши още един сезон без трофей, но това в момента не е и най-важното на „Герена“. Сираков се съгласи да говори пред „Труд“ по всички актуални събития.

- Какво се случи за тези 18 дни, когато застанахте пред медиите като собственик и съобщихте шокиращите суми, които „Левски“ дължи?
- Изиграхме няколко мача… В интерес на истината за мен най-важното нещо е да се запозная отблизо, с качествата на всеки един играч. Да мога да си дам сметка на кого ще мога да разчитам след един месец в следващото първенство. Ако ме питате от финансова гледна точка какво се е случило, случи се едно наистина много хубаво нещо. Решението на Спас Русев да поеме тези задължения, които „Левски“ имаше към „Виваком“ и да ги изчисти - над 2,9 млн. лв. Също така беше подписано споразумение с „Главболгарстрой“, които съдеха клуба. Отложиха задълженията, които са към 4 млн. с пет години, като няма лихви. Така че дълговете малко по малко намаляват. Най-големият проблем за „Левски“ в момента са текущите задължения, които са натрупани от януари месец досега, към футболисти, персонал, ДЮШ. Това е най-тежкият воденичен камък.

- Първото нещо, с което се заехте, е за преразглеждане на постъпленията към клубовете от тв права. Според вас има несправедливост, но веднага провокира недоволството примерно на „Локомотив“ (Пловдив), на „Славия“.
- Явно наистина провокирах недоволство, макар че другите клубове трябва да осъзнаят, че „Левски“ или ЦСКА не са им врагове - напротив! Никога не съм мислил и не ми е минавало през главата „Левски“ да взима част от техните пари. Смятам, че всички клубове в България трябва да взимат доста повече пари от тв права. Така, както е навсякъде по света. Приказки от рода на: „Вижте, в Сърбия и в Хърватия взимат по-малко…“ са за наивници. Защо тогава не погледнем Румъния? А Гърция? А Турция? Неслучайно казах на пресконференцията, защото имах индикации, че може да се случи това, което стана преди 3 дни - абсолютно задкулисно, тайно да се стигне до подписване на нов петгодишен договор, който абсолютно заробва не само „Левски“, а и всички останали.

- ЦСКА също иска актуализация на сумата. Очертава ли се съюз между двата най-популярни и най-обичани отбора?
- Борба, не искам да казвам война, защото няма смисъл от толкова силни думи. Макар че „Левски“ от война не се плаши! Трябва абсолютно изрично да го заявя. Ако този финансов спор се води от една страна от „Левски“ и ЦСКА, а защо не и „Ботев“, и „Локомотив“ (Пловдив), които също са в голяма степен ощетени, вероятността за успех се увеличава. Но „Левски“ е готов да води тази битка и сам.

- Запознат ли сте, че миналата година имаше също такъв вариант, но тогава ЦСКА остана сам? „Левски“ се отказа в последния момент.
- Да, чул съм. Затова казвам, че сме готови да водим и абсолютно сами тази борба за справедливост.

- Възможно ли е „Левски“ сам да продава правата си? Колко пари ще влязат в клуба?
- Според мен е много трудно да се направи такова изчисление. В интерес на истината колко са абонатите на „Диема“? Това е може би една от най-строго пазените тайни в държавата! Оттам трябва да се тръгне.

- Обратна сметка – таксата бе по 5 лв. на месец, а вече са по 9 лв. на абонат.
- С 80% са поскъпнали, а ни убеждават, че следващите пет години са извоювали такива финансови параметри, с които едва ли не футболът ще цъфне и ще върже. Реално погледнато в световен мащаб може би 50% от бюджета на един клуб се покрива от тв права. В „Левски“ до този момент е 2,5%. Разбира се, не трябва да забравяме, че тук е текъл златен дъжд и бюджетът е нереално раздут. Но и да го намалим наполовина, процентите ще са 5. Не казвам, че веднага трябва да стигнем до 50%, но при всички положения, ако тв правата са наши, ще постигнем в пъти по-добри резултати. Най-нормалното нещо, когато се взима такова решение, е публично да бъде обявено, както е навсякъде в целия свят. Казва се срок – месец, 45 дни - абсолютно прозрачно. Всички телевизии, които имат желание, дали ще са десет, пет, две, една, може да няма и нито една оферта. Но се знае, че в този срок се очаква и имат право всички да представят своите оферти. Тук се случва нещо типично по български, без да бъде обявен такъв търг. Приказките на БФС, че тв правата били техни, са за наивници. Да им обясня, че това е долна лъжа! Продуктът е на всеки един клуб. Наш е, а те са единствено приносители и оторизирани да го продават. Да не живеят с идеята и с мисълта, че тези права са техни! В един момент ние разбираме след поредния Изпълком от членове, които от осем месеца са във фактическа оставка. Подписват някакъв договор за пет години напред, като имаме още една от стария. И за шест години напред нещата са приключили! И да ни убеждават как в условия на пандемия едва ли не са ни направили най-страхотната услуга. Това няма как да стане, няма как да продължи! А най-нормалното беше, след като е имало такъв спор миналата година, да седнем на една маса. Не да водим войни и битки! А да седнем на една маса с телевизията, със собственика на телевизията, с члена на Изпълкома, със собственика на фирмата, която държи правата, със собственика на футболния клуб, той е един и същ човек и да ги обсъдим тези неща. Винаги в един такъв разговор могат да се намерят решения, и положителни неща, които удовлетворят тези, които са най-ощетени. Това безспорно са „Левски“ и ЦСКА, но има и други клубове.

- Какво ще предприеме „Левски“?
- „Левски“ може да стигне и до крайност. Ако през предстоящата седмица няма сериозни разговори на тази тема, категорично заявявам, че другата седмица камери на „Нова“ няма да бъдат допуснати на стадион „Георги Аспарухов“. Готови сме да понесем всички последствия от едно такова действие!

- Последствията са много сериозни като изваждане от „А“ група…
- Каквито и да са! Не заплашваме никого, но просто се вижда, че няма чуваемост, няма разбиране.

- Как ще реагират феновете, ако се стигне до служебни загуби, до изваждане на „Левски“ от елита?
- Феновете ни отдавна са заявили своите желания по тази тема. Убеден съм, че клубът ще има абсолютно пълна подкрепа от тях!

- Имал ли сте разговори с временния президент на БФС Михаил Касабов по темата?
- Имах веднага след решенията, които бяха взети. Искам да попитам президента на БФС дали е истина, че парите, които се плащат за името на Първа лига, а именно „еFbet лига“, са между 1,5 и 2 млн. лева и че договорът е подписан между фирмата и „Нова“? Ако това е истина, то това е поредното безобразие и прецедент в световната футболна история! Защото тези пари пак са на клубовете, на Професионалната лига. Понеже г-н Домусчиев със сигурност има изключително добри адвокати, аз съм сигурен, че има договор, който му предоставя правото да продава името на лигата. Но който е подписал такъв договор, меко казано е направил престъпление към всички клубове. Това, че се продават телевизионните права и част от рекламните в един договор, това по никакъв начин не задължава БФС да продаде и името на лигата.

- Вече има определена дата – 11 декември за Конгрес на БФС. Дълго време сте бил част от Изпълкома на централата – какъв човек е необходим сега да седне на този пост?
- Ако почна да говоря, пак ще ме обвинят, че кадрувам за някого. Трябваше да се обяви дата октомври миналата година и през февруари да имаше нов конгрес. Щяхме да сме го забравили. Същите тези хора, които са сега в БФС, можеше да спечелят. Но сега да се назначава конгрес през декември, при положение, че спокойно може да се проведе и септември, е меко казано несериозно. Ще са минали година и два месеца от подаването на оставка на Боби Михайлов.

- Изчистихме темата за правата. Кои са приоритетите на „Левски“? Как ще се генерират средства?
- Няма да измисляме топлата вода – средствата се генерират, ако успееш да си намериш генерален спонсор, втори спонсор, тв права, продажба на абонаментни карти. От 1 септември ще стартираме и продажба на членски карти, продажба на билети. В условията на пандемия „Левски“ е най-засегнат с това ограничение на публиката. Нашите фенове наистина щяха да пълнят стадиона с идеята да помогнат. И тук вече отново се връщаме към тв правата – след като не могат да посещават мачове, всички фенове стават абонати.

- Вече излязоха някои от заплатите в „Левски“, които варират между 25 и 30 хиляди евро. Нормално ли е?
- Първо не знам откъде са излезли. Това не може да се скрие - в последните години са изразходвани изключително много средства, които не са дали никакъв резултат. Даже в някои от случаите сме харчили доста повече от това, което сме изкарали и затова се е стигнало до натрупани дългове. По никакъв начин парите, които са изразходвани, не отговарят не само на качеството на играта, а и на качествата на по-голямата част от футболистите.

- Предполагам ще има и промени генерално в подхода на селекцията?
- Селекцията дълги години беше един от най-големите провали. Ще има сериозни промени. Не се притеснявам от това аз да направя селекцията - правил съм много пъти. Проблемът е, че, когато вземеш десет играчи, и дойде най-важният мач за годината от тези десет футболисти играят само двама. Това е страшно. А примерно, ако от тези десет си уцелил само с един, вече това е катастрофа! Виждаме „Барселона“ какви пари плати за Коутиньо, за Дембеле, които са абсолютен провал. Говорим за пари по над 100 млн. евро. Като такъв примерно се приема и трансферът на Гризман. Нормално е и да се правят грешки в селекция. Нормално е футболисти, които са екстра класа, да не могат да функционират на тяхното ниво в определен отбор. Но когато от десет души си уцелил само един, това е безхаберие, некадърност и престъпление към клуба.

- Какво си казахте, когато видяхте как Живко Миланов се разделя с футбола?
- Живко е започнал при мен кариерата си. Беше изключително тежко и емоционално, защото знам това момче през какво премина, как се е борил за всяко едно нещо. При Живко всичко е труд, сърце и душа за „Левски“! Аз също се разчувствах. Живко е в такова състояние, че трябва да го оставим да си почине, да си поизчисти главата, но имам желание под каквато и да е форма Живко Миланов да остане в клуба.

- А остава ли Георги Тодоров старши треньор?
- Георги Тодоров е старши треньор и на никой да не му минава през главата да го брои за временен. Ако се наложи и видя, че един треньор не върши тази работа, която считам за правилна, стискаме си ръцете или не си ги стискаме, но си тръгва. На този етап Гошо си върши перфектно нещата.

- Стиснахте ли си ръцете или не си ги стиснахте с Петър Хубчев?
- Разбирам чувствата, огорчението и в Петьо, и в Жоро Донков. Но моето положение, в което съм сега, ми налага да взимам и крайни решения. Не че са ми приятни, но това е в името на „Левски“. Който е обиден – обиден. Аз също мога да бъда обиден и съм обиден за някои неща.

- Чувал ли сте зад гърба си гласа на песимистите, че сте станал капитан на потъващ кораб?
- Не може да не се притеснявам. Песимистите в България растат като гъби след дъжд. Пропускам тези неща покрай ушите ми. За себе си съм убеден, че трябва да направим всичко възможно и аз да помогна с всичките ми сили и знания „Левски“ да оцелее. Дали ще успея, Бог знае.

- Има ли разговори с потенциални рекламодатели?
- Има, разбира се. Сега е най-лошият възможен момент и то в световен мащаб. Като заговорихме за пандемията, за тази тежка световна икономическа криза, закони, които се предлагат в българския парламент – всичко това се отразява и на интереса, и на разговорите.

- 11 години без трофей – колко ще продължи тази негативна серия?
- Където е текло, пак ще тече. И на привържениците, и на всички съм обяснил, че нашите желания и амбиции трябва да бъдат покрити с всички предпоставки, нужни във футбола, за да постигнеш определени успехи. При нас почти нищо не е налице в този момент. Идеята е да започнем да си строим нашата къщичка от основите. Това може да стане и в рамките на по-малко от година, може да стане и за две-три години. Като определих някакъв план 2004-2007 г., тогава много ваши колеги доста подигравателно се отнесоха и точно след една година си заровиха главите в пясъка като щрауси. Не казвам, че и сега може да се случи. Много са различни нещата. Първо трябва да огледаме футболния материал, който имаме. Трябва да се стремим по най-бързия начин да чистим задълженията. И едва тогава можем да мислим за нещо повече. Не може да ти висят на гърба такива задължения и ти да говориш за шампионски титли, за купи, за европейски турнири. 

- Мираж ли е „Левски“ да играе с юноши и само с българи?
- Не е, но аз не виждам така нещата. Ще разберете в следващите един-два месеца, че ще има доста промени. Но при всички положения нямаме потенциал само с българи, който да отговаря на желанието на „Левски“ за добър футбол.

- Приятелството с Гриша Ганчев ще гарантира ли феърплей между вечните съперници? 
- Вече казах, че приятелството ми с Гришата е едно на ръка. Но аз спокойно мога да кажа, че докато съм бил на ръководна длъжност в „Левски“, с изключение на 1999 г. в първите три месеца, когато работих като директор, отборът на Гриша Ганчев никога не е ставал шампион. Така че нашите отношения извън футбола са едно. Но във футбола – и той е спортист, и аз съм спортист.

- Има гаранция за феърплей?
- Ние си стиснахме ръцете през 2004 г. и до 2008-а нямаше проблеми. От моя страна Гришата знае, че „Левски“ и в момента играе абсолютен феърплей. И това ще продължи не на 100, а на 1000%!

- Един ваш голям приятел – Христо Стоичков, непрекъснато се отнася подигравателно към козирката на сектор „А“ и повтаря „кабрио, кабрио“. Кога ще има козирка?
- В интерес на истината тук е ролята на държавата. Ще искаме помощ и съдействие от държавата.

- За инфраструктура има право да даде и на вас, и на ЦСКА, както помогнаха и на пловдивските отбори.
- А преди това и на много други. Аз съм „за“ това да се дава. Инфраструктурата, стадионите са най-важното нещо. В интерес на истината не бих се разсърдил на нито един човек, че не иска да си докара децата на мач на „Георги Аспарухов“, при положение, че ни изглежда така стадионът. Мисля, че има разбиране в лицето на премиера, който помага на много клубове, както и на пловдивските отбори. Надявам се в много кратки срокове, дали сме всички документи, разглеждат се, да имаме положително решение. И основното да свършим, за да може Стоичков да спре да говори за козирката!

Коментари

Задължително поле