Неуспешният експеримент на Кръстаич

Началото на края е факт - България вече е аут от битката за Евро 2024. Бяха необходими само 2 мача за черен печат в паспортите на националите ни за Германия - 0:1 от Черна гора и 0:3 от Унгария. Този увод вече е до болка познат. В рамките на 24 часа след фиаското в Будапеща се изписа и каза много, но не и достатъчно. Най-вече по отношение на управлението на Футболния съюз. Там сега се осланят на приказката всяко чудо за 3 дни и се надяват по-бързо тайфунът на неудобните да отмине.

Наред с грешките на БФС, селекционерът Младен Кръстаич също спомогна за фиаското. Негови решения се оказаха решаващи за изхода на двата двубоя. Всичко започна още при обявяването на разширения състав. Дали заради позитивните резултати от есента, или поради факта, че е чужд у нас и не се интересува от общественото мнение, някогашният халф зачеркна редица опитни играчи. Най-дискутирано бе отсъствието на Ивайло Чочев, голмайстор на Първа лига и автор на 30 гола през последните два сезона. Треньорът дори се ядоса на въпроси, свързани с футболиста. А обяснението му бе лишено от аргументи "Кой идва и кой не идва в националния отбор е моя работа". И тук критиките щяха да са излишни, ако на масата бяха позитивните резултати. Но реалността е друга.

Липсваха и други познати имена като Георги Миланов, Георги Костадинов, Андриан Краев, Тодор Неделев, Страхил Попов, Кристиян Малинов. Вместо тях треньорът заложи на новото и младото. Подобни действия предприемаше също Красимир Балъков, а по-късно и Ясен Петров. И в двата случая с неуспешен край. Част от избраниците на Кръстаич сега дори не бяха титуляри в клубните си отбори, а само преди 8 месеца лично техническият директор на БФС Георги Иванов подчерта, че ще бъде въведен стандарт за повиквателните.

Отчитам грешки в селектирането на футболистите – всички сме наясно, че България не разполага с голям избор от качествени играчи, но в отбора трябва да се викат само и единствено футболисти с игрова практика и във форма. Оттук насетне играчите, които не играят в клубовете си, няма да бъдат взимани в националния отбор, независимо от имената им.“

Това обаче се оказа поредният слоган на БФС с невярно съдържание. Кръстаич хвърли и в Разград, и в Будапеща футболисти, за които това бе възможност да наваксат с игровия ритъм. Визитката на всеки един през кампанията бе публикувана в „Труд“ непосредствено след обявяването на състава.

Експерименти не липсваха и от тактическо естество. И без да си тънък познавач на материята, правеше впечатление изборът за ляв краен защитник срещу Черна гора в лицето на Иван Йорданов от последния в Първа лига „Спартак“ (Варна). Позиция, на която младокът нямаше необходимия опит, тъй като и в "Лудогорец", и при "соколите" е използван като дефанзивен полузащитник. В неговата зона бе поставен и извикания на пожар Християн Петров от ЦСКА. В хода на двубоя Кръстаич предприе размествания, а в ролята на централен защитник след почивката заигра Илия Груев. И този експеримент се оказа неуспешен – гол за гостите и победа с 1:0. В атака Кръстаич се довери на опита в лицето на Кирил Десподов и Спас Делев. И двамата са играли на тази позиция в предходни години, но нещата така и не се получаваха на старта на евроквалификациите.

В Будапеща продължиха опитите на гърба на националния тим. В стартовия състав попадна Ивайло Марков, играч от втора дивизия на Полша с 4 мача в последните 4 месеца, като само в един от тях е записал пълни 90 минути. Експериментът се провали дотолкова, че треньорът на „трикольорите“ се принуди да го замени още след края на първото полувреме. В същото време родният запалянко проверяваше в интернет къде се подвизава в момента бившият играч на "Царско село". Смяната на Марков дойде при 0:3.

В средата на терена пък игра Никола Илиев, разполагащ с неоспорими качества, но не и с мачове в мъжкия футбол на клубно ниво, откакто напусна "Ботев" през 2020 година. Играчът на „Интер“ е част от школата на италианския гранд и бъдещето пред него е бляскаво, но за момента е далеч от класата и физиката на съперник като Унгария. А и около него Кръстаич не бе наредил футболисти с достатъчно опит на международно ниво, за да компенсират. Странно бе и решението Мартин Минчев от "Спарта" (Прага) да остане неизползвана резерва в двата двубоя. Офанзивният футболист дотук през сезона е със статут на резерва в чешкия гранд, но все пак е натрупал 20 двубоя и 4 гола, а когато не играе за първия отбор, получава минути в чешката втора дивизия.

Така в крайна сметка 180-те минути потвърдиха впечатлението, че Кръстаич експериментира смело с България в търсене на рецептата. Е, не се получи. Важно е обаче дали ще се поучи от грешката или ще продължи в същия дух. Странното е, че досега със същата смелост действаха и неговите предшественици. Краят винаги беше един и същ...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ