Новият „Левски“ - без гол ентусиазъм и „хахо-хихи“

Ден първи на Петър Хубчев като треньор на „Левски“ вече е в историята. Опитният специалист бе представен официално на „Герена“ заедно с останалия му екип – помощниците Георги Донков и Левон Апкарян, както и Армен Амбарцумян, отговарящ за формата на вратарите.

С встъпването си в длъжност, доскорошният селекционер действа ва-банк, отваряйки сам темата за националния отбор.

„Знам какво ще ме питате, от сърце ви моля да не говорим излишно. Официалното изявление на БФС бе, че съм бил раздвоен. Това не е истина. Твърдо бях убеден, че не мога да бъде полезен повече на отбора. Хората там го знаеха много преди Великден. Не искам да отварям повече тази рана. В БФС вярват, че говорят винаги истината. От сърце желая успех на националния отбор. Другото, което искам да кажа – зная много ясно къде съм дошъл аз и моят щаб. Знам за напрежението, знам и какво трябва да направим. Ще се опитаме според нашите виждания да го постигнем.“

Хронология на събитията

На свой ред изпълнителният директор Павел Колев също обясни процеса по преговорите между двете страни през последните месеци.

„Не мога да ви кажа точна дата на първите разговори с Петър Хубчев, но те бяха някъде около средата на март, преди мачовете на националния отбор. Тогава обаче конкретни преговори нямаше, само разговаряхме по телефона. Защо се налагаше да крием? Отговорът на този въпрос го знае всеки. В Италия от шест месеца се знае, че Лучано Спалети си тръгва след края на сезона, а на мястото му идва Антонио Конте, но никой от директорите на „Интер“ не е говорил по темата. Когато аз дойдох на работа тук, Георги Дерменджиев беше треньор на „Левски“ и аз съм работил ден и нощ по всичките му искания за промени и футболисти. Играчите, които той искаше, бяха привлечени, с някои изключения. Когато един треньор има договор с клуба, за мен това е достатъчен мотив да го браня. Това и направих. Няма друго обяснение. Най-лошото нещо в тази ситуация беше да сринем авторитета на клуба и треньора. Това е истината, не е имало нищо скрито и тайно.“

А Хубчев допълни „Едва ли ще намерите треньор, който няма да дойде пеша до „Герена“ или „Армията“, от няколко години и в Разград. Имаше много важен разговор, той беше малко по-назад във времето. Напълно открит. Казали сме нашите виждания, дори ги помолих да не взимат прибързани решения.“

Селекцията

През лятото на „Герена“ отново ще бъде интересно откъм входящи трансфери, а новият треньорски щаб открехна завесата по темата.

„Има визия по селекцията на ръководството и тя съвпада на 100% с моята. Искаме да привлечем 5-6 много класни чужденци, но ще съм доволен и на 3-4. Говоря обаче за играчи, които имат много по-различно мислене, такова на професионалисти, а също и правилно хранeне и поведение на обществените места. Искаме да вкараме и юноши. Под ръководството на Георги Тодоров младите футболисти получиха шанс за изява и показаха голямо желание. Има и други от школата, които до този момент не са били викани в първия отбор, сега ще имаме възможност да ги видим. Както вече казах, за мен ще е важно не само футболните качества, но и цялостното мислене, малко по-малко хахо-хихи на тренировка и в личния живот, а за мач да не говорим. Иначе знам, че е трудно да убедим играчите, които искаме, да дойдат в България. Ще се опитаме до голяма степен селекцията да бъде приключена до 18 юни, когато заминаваме за Австрия на лагер. Не се сещам за пост, на който не искаме нов футболист. Клубът обаче е в един оздравителен процес и трябва да се съобразим с това.“

Първи грешки

Изпълнителният директор Павел Колев сам призна, че ръководството е допуснало грешки през първите си месеци на управление.

„За съжаление моето разбирания за това как се управлява един клуб не отговарят на това, което се случи до момента. За това вина нося и аз най-вероятно, защото не успях да се справя с някои неща или да предвидя, че ще се случат. Истината е, че ситуацията в „Левски“, когато аз дойдох, беше много сложна и сега продължава да бъде такава. Разбира се, много по-добра от много гледни точки от това, което заварихме. Основно говоря за физическото оцеляване на акционерното дружеството. „Левски“ като клуб има още много път да извърви, за да стигне там, където си го представяме всички ние. Знам, че на хората им изглежда като голям хаос това, което се случва в момента и през последните месеци. По всяка вероятност имат цялото основание да смятат така, особено на фона на тези 10 години, в които „Левски“ не е спечелил нищо. Истината обаче е, че пропаст не може да се прескочи с два скока. Така че ние трябваше да се засилим малко. Надявам се това да доведе до бързи резултати. Осъзнаваме, че прагът на търпението на хората, свързани с клуба, се изчерпва.

Хасан Чинчири

На „Герена“ не изключват възможността през есента отново да прехвърчат словесни престрелки в родния футбол. По-рано през сезона босът на „Славия“ Венцеслав Стефанов обяви публично, че има директива „Левски“ да е шампион, а зад нея стои... Хасан Чинчири.

„Да, имаше един такъв истеричен дискурс в един момент, който бе свързан основно с факта, че „Левски“ малко случайно се оказа в борбата за титлата, защото не е далече времето, когато тимът зимуваше на 10 точки от „Лудогорец“. Освен това отборът губеше от „Ботев“ (Враца), не успя да победи „Септември“. По едно време изглеждаше така, сякаш тимът не е отпадал за Купата на България и бил през цялото време конкурент за първото място. Отборът и клубът си имаха проблеми и те са стари. Иначе очаквам всичко. Всякакви теории на конспирациите ще чуем, но нас това не ни интересува. Всички в България се увериха, че такава директива няма. Също така се убедиха, че сме прави, че не сме готови за титлата. Искрено се надявам да бъдем много по-готови през новата кампания, но на базата на обем извършена работа, а не гол ентусиазъм. Защото това подвежда хората. Иначе няма нищо по-хубаво за един клуб да има оптимизъм, пълни трибуни и очаквания за титла и купа. За тази цел трябва да се свърши доста работа.“

На пресконференцията, продължила нетрадиционно дълго за клуба, Хубчев призна, че има крещяща нужда от спортен човек в ръководството без значение дали той ще изпълнява функциите на спортен директор или ще има друг пост.

На свой ред Павел Колев не пропусна да благодари на временния наставник Георги Тодоров за помощта в труден момент и затова, че не е избягал от отговорност в момент, както мнозина биха го направили.

Коментари

Задължително поле