Отложиха маратона в Токио за март 2022 г.

Организаторите на Токийския маратон решиха да отложат тазгодишното издание на събитието за 2022 г. поради „трудностите при прогнозирането на еволюцията на Covid-19 и ограниченията за мобилност, които то води“, обясниха те в изявление. Състезанието, което трябваше да се проведе на 17 октомври, след като беше отложено от март, беше пренасочено за 6 март 2022 г. , решиха организаторите в борда на директорите, проведен в петък вечерта.

Маратонът през 2021 г. и свързаните с него събития ще се състоят следващата година. Фондация „Токийски маратон“, най-висшият орган, отговорен за спортното събитие, беше определил, че състезанието няма да се проведе, ако извънредното положение поради коронавирус все още е в сила един месец преди насрочената дата за състезанието.

"От юли огнището продължава да се увеличава поради делта варианта и медицинските услуги са под нарастващ натиск. Въпреки че остава само един месец до събитието, болестта продължава да се разпространява и извънредното положение за Токио е удължено до края на септември“, аргументира се фондацията.

Организаторите смятат, че „дори извънредното положение да бъде отменено, е трудно да се определи дали можем да отпразнуваме безопасно събитието с настоящото състояние на здравните услуги“. Те също така очакват пътуванията и другите ограничения да продължат.

Бегачите, които щяха да участват в маратона на столицата тази година, ще имат възможност да преместят участието си за следващата година или таксата за регистрация ще бъде възстановена.

Организаторите планират да запазят до 2022 г. същия брой бегачи, които са имали за тази година - 25 000. Регистрираните, които решат да запазят участието си, ще имат приоритет.

През 2020 г. Токийският маратон се проведе с участие, ограничено до елитни бегачи и на необичайно празни улици в началото на разпространението на пандемията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт