Отворените връзки и бъдещето в любовта

Разводите в днешно време са нещо абсолютно нормално и ежедневно явление. Ако допреди 30/40 години на разведените се е гледало с лошо око, днес разводите за над 10 000 всяка година. Хиляди деца нямат пример за класическото семейство пред себе си, стават свидетели на караници и неразбирателство. Определенията „класическо“, „типично“ и „стандартно“ семейство вече са се размили.

Всички се питат каква е формулата на щастливия брачен живот, на сплотеното семейство, на любовта от приказките и американските филми. Много хора са на мнение, че разковничето е в компромисите, моногамията, отстъпчивостта, но вече има нова тенденция в любовните взаимоотношения. Дали бъдещето поколение е „уцелило десетката“?

 

Какво всъщност представлява отворената връзка?

В най-общи линии отворената връзка предлага сексуална свобода и на двамата партньори. Те могат да споделят помежду си своите преживявания и по този начин да са откровени във взаимоотношенията си. За да не е абсолютен погром този експеримент, е важно да има ясно определени правила, които да се спазват от всяка половинка. Иначе казано разнообразен сексуален живот без чувства и богат ментален живот с избраника на сърцето ви. 

 

Какви са позитивите? 

Голям процент от разводите са причинени от изневери. Има представители на природата, които по своята същност за моногамни, но повечето животински видове – не са. Ние от кой вид сме? Притискайки своята полигамност, ние извисяваме ли се на друго духовно ниво или точно обратното? Ако приемем, че сексуалните ни инстинкти са водени от животинското в нас и те са ни дадени по природа, е логично те да бъдат задоволявани. По този начин – задоволявайки биологичните си нужди, ние имаме възможността да се развиваме и да надграждаме в духовно, емоционално и трансцедентално отношение. Именно тази неживотниска част от нас трябва да задоволява нашата половинка – трябва да можем да общуваме с нея на ментално ниво, тя да е нашата подкрепа, нашата сила. Животинските ни нагони могат да бъдат задоволени навсякъде, по всяко време, с всеки. А когато се приберем, отдаваме душата си на човека, когото обичаме.  

 

Какви рискове крие?

Има хора, които са свръх емоционални, свръх обвързващи се и нямат способността да канализират чувствата си. При този тип хора съществува възможността да се зародят чувства от един обикновен физически акт, страничен комплимент или малко внимание. За тях отворената връзка определено не е препоръчителна и е малко вероятно да приключи с щастлив край.

Хората, които имат навика да обвиняват, да търсят вина и да намират само проблеми, също не трябва да практикуват отворените взаимоотношения. Причината за това е, че те просто ще дадат на този тип хора поле за изява и ще бъдат като излят бензин в огън.

Ревността също няма място в тази сексуална алтернатива. Невъзможно е ревнивият човек да бъде част от този тип преживяване. Това е порок – не само в библейски смисъл, но и здравословен такъв. Ревността обременява емоционално, психически и физически. Най-лошото е, че тя е страдание, което ние сами причиняваме на себе си.  

 

Съвети за отворените връзки!   

1. Правете си често профилактични прегледи
Когато сексуалният ви живот е разнообразен и често сменяте своите партньори,  неизменно трябва да съблюдавате своето здравословно състояние.

2. Поддържайте добра лична и интимна хигиена 
Без значение колко често правите секс и с кого, задължително трябва да поддържате добра лична и интимна хигиена.

3. Използвайте предпазни средства
Въпреки големият избор от контрацептивни методи, презервативите дават най-голяма сигурност. Те предпазват не само от нежелана бременност, но и от други нежелани усложнения.

4. Споделяйте възможно най-много на човека до вас
Доверието е наистина много важно в една връзка и този тип взаимоотношения предполагат именно голямо доверие и споделяне. Честата комуникация разгръща връзката и устойчивото в нея има възможността да процъфти.

5. Ако се зародят някакви чувства, трябва незабавно да си направите равносметка 
Със или без секс никой не е застраховат от чувства към трето лице. Ако попаднете в такава ситуация, трябва бързо да си направите равносметка кой искате да е човека до вас и да изберете. Важно е да бъдете наясно със себе си, за да може и отношенията между вас и половинката ви да бъдат точни.

6. Правете упражнения за контрол на емоциите 
Лао Дзъ е казал, че този, който контролира себе си, е способен да контролира целия свят. Това е мисия „невъзможна“, но е по силите ни да се стремим. Канализирането на емоции е умение, на което човек се учи цял живот.

7. Винаги спазвайте правилата, избрани от вас и половинката ви
Въпреки голямата свобода в отворената връзка, трябва да се спазват определени правила избрани и от двамата. Ако единият не желае да се канят непознати вкъщи, другият трябва да се съобрази с това и да уважи своята половинка. В крайна сметка уважението, заедно с доверието, е основен стълб в любовта и във връзката между два човека.

Коментари

Задължително поле