Пътувате за Малдивите – за какво да сте подготвени?

Малдивите – тази екзотична дестинация, сякаш е изтръгната от страници на роман за любов и приключения. Със своите коралови рифове, плуващи в сините води на Индийския океан, това райско кътче е като излязло от платното на художник. Но преди да се отправите към невероятните плажове и кристално чистите води на този рай на земята, е добре да знаете какво да очаквате и как да се подготвите за пътуването. Ето какво трябва да знаем според туроператора Дорис-БГ.

Какво трябва да знаете за Малдивите?

 • 1. География

Малдивите са съставени от 26 атолa, разположени южно от Индия и Шри Ланка. Тези атоли обхващат над 1000 коралови острова, простиращи се на площ от 90 000 кв.км в Индийския океан. Важно е по време на пътуването да разполагате с карта на Малдивите, за да планирате добре вашите екскурзии и да изследвате възможно най-много кътчета от този рай.

 • 2. Климат и подходящо време за пътуване

Малдивите имат тропически мусонен климат. Температурите рядко падат под 25°C, което прави дестинацията идеална за посещение през цялата година. Въпреки това, за да избегнете сезона на дъждовете, е най-добре да планирате пътуването в периода между декември и април.

 • 3. Пътуване до Малдивите

До Малдивите се пътува със самолет. Международното летище Мале е основният входно-изходен пункт за посетителите на архипелага. След кацането може да се придвижвате с водни таксита или скоростни лодки.

 • 4. Настаняване

Малдивите предлагат разнообразие от опции за настаняване. От луксозни хотели до уютни и атрактивни за туристите бунгала, разположени във водата, вие може да изберете най-подходящата за вас и вашия бюджет опция.

 • 5. Култура, храна и нощен живот

Малдивската култура е уникална комбинация от индийски, арабски и африкански влияния. В храната също се забелязва това разнообразие – с обилно количество риба, кокосови орехи и подправки. По отношение на нощния живот, много от островите предлагат забавления в барове и дискотеки, но разнообразието не е голямо, заради консервативния характер на религията.

Други интересни факти за Малдивите

Както всяка екзотична дестинация, и Малдивите крият своите специфики, с които е добре да се запознаете преди самото пътуване.

 • валута – местната валута е малдивска руфия. Но има много места за шопинг, особено в туристическите зони, които приемат и американски долари. Винаги е добре да разполагате с някаква наличност в себе си, но повечето хотели и ресторанти приемат и кредитни карти;
 • религия и обичаи – те са ислямска държава, така че е добре да уважавате местните религиозни обичаи. Например, ако посещавате някое свято място, се уверете, че сте подходящо облечени;
 • безопасност – въпреки че Малдивите се считат за относително безопасна дестинация за пътуване, винаги е добре да спазвате предпазните мерки. Избягвайте да оставяте пари и ценности на видно място;
 • алкохол и храна – алкохолът извън хотелските комплекси е забранен. Това означава, че не може да си купите алкохол от магазина или да пиете на публични места. Относно храната – опитайте местните ястия! Малдивската кухня е свежа и вкусна, с преобладаващи рибни блюда;
 • водни спортове – архипелагът предлага богат избор от водни спортове и атракции под и над водата. Уверете се, че сте взели всички необходими предпазни мерки и следвате указанията на инструкторите;
 • екология – използвайте биоразградими продукти, избягвайте използването на пластмасови кутийки и бутилки по време на пътуването и винаги изхвърляйте боклука си на подходящите места.

Като гост на тези прекрасни острови, винаги показвайте уважение към природата, културата и местните обичаи.

Малдивите са рай на земята, който заслужава да бъде посетен, така че със сигурност сте направили възможно най-добрия избор. Приятно пътуване!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм