Павел Колев: Водим преговори с инвеститори за "Герена", благодарим на премиера

БУЛФОТО

Павел Колев, изпълнителният директор на "Левски" в оставка, разкри, че клубът е в процес на преговори с потенциални инвеститори за изграждането на нов клубен стадион. Шефът на "сините" окачестви новината за очакваната концесия на "Герена" като много добра. Той обаче поясни, че за целта столичният тим ще трябва да плаща концесионна такса, а няма да е безвъзмездно.

„По-удачен начин от взимането на концесия не съществува - коментира Колев пред клубното приложение на "Левски". - Новината е изключително позитивна. Това е важна стъпка в плана за развитието на футболния клуб. Всички останали неща също са важни, в това число и оцеляването, което продължава. Това, което може да промени съдбата на „Левски“ в дългосрочен план, е построяването на нов стадион.“

„Концесия все още няма. Тя ще стане факт с подписване на договор. Това е първата стъпка, но предстоят много действия. С помощта на ММС и със съдейството на Министерски съвет се надяваме да е максимално кратка. Тук е мястото да се благодари на Министерски съвет и на премиера Бойко Борисов, защото без негово съдействие, включването ни в плана за концесии нямаше да бъде факт. То стана по волята на клуба, по изричното желание на Наско Сираков. Оттук нататък предстои изработване на обосновка на концесията и изготвяне на инвестиционен и безнес план, както и най-важното нещо - търсене на инвеститор, който ще е готов при определени условия да участва и да се ангажира с построяването на този модерен стадион. Това ще отнеме време, но първата крачка е направена. Разговорите с потенциални инвеститори са водени многократно. Не сме спирали. Става въпрос за компании, които не са базирани в България. Във всички тези разговори става ясно едно - има жизненоважно значение да се разбере казуса със статута на стадиона. Най-просто казано - ние сме наемател в имот, който стопанисваме без договор. На практика във всеки един момент, този имот може да ни бъде отнет. Наличието на един хоризонт от 35 години би привлякъл всеки един инвеститор да направи бизнес план и да прецени дали да се ангажира със сериозната инвестиция."

"На първо място държавата няма да се ангажира като концедент с инвестиция. Прибързаните изводи, че концесията е безплатна нямат никаква база в реалността. Безплатна концесия е трудно осъществимо. Това, за което ще настояваме, в един определен срок концесионера да бъде освободена от концесионерна такса. Такава ще има, тя ще бъде изчислена на база големината на имота."

Коментари

Задължително поле