Продадоха Милан, изненада при преговорите - американци ще са новите собственици

Инвестиционният фонд RedBird в Ню Йорк изпълни всички изисквания на Elliott, настоящата компания, която притежава италианския Милан, като отстрани InvestCorp от Бахрейн от масата за преговори. Сделката с американците ще възлезе на 1,3 милиарда долара.

Ангажиран до последния етап в битката с Интер за Скудетото, която ще се реши утре вечер, лидерът на Серия А скоро ще смени шефа си. Изненадата е, че новият собственик няма да бъде InvestCorp, инвестиционният фонд в Бахрейн, с който се водеха напреднали преговори през последните седмици.Оторизирани финансови източници в Италия разкриват, че семейство Сингер, което контролира групата Елиът, вече е постигнало споразумение с американски инвеститор, който е приел всички наложени искания и клаузи.

Базираният в Ню Йорк инвестиционен фонд RedBird Capital Partners ще поеме контрола над тима от Милано, като Elliott ще запази само малък процент от акциите, условие, с което InvestCorp не се съгласи. Транзакцията ще възлезе на 1,3 милиарда долара с променлив дял, който ще увеличи сумата с 500 милиона в зависимост от постигането на целите в рамките на предварително определен времеви хоризонт.
Но кой стои зад RedBird и какво е миналото на компанията? 55-годишната Джери Кардинале създаде инвестиционен фонд през 2014 г., който сега управлява активи на стойност 6 милиарда долара и скоро ще нарасне до 11 милиарда долара. 

Работи в пет области на интереси: технологии, медии и телекомуникации; финансови услуги; енергетика и промишленост; спортни. Той се занимава сериозно със спорт чрез няколко операции:

- купи клуба Тулуза през 2020 г. (току-що влязъл в Лига 1), като плати 20 милиона евро за 85% от акциите;
- инвестира 750 милиона долара в 10% от Fenway Sports Group, собственик на Ливърпул и Бостън Ред Сокс;
- има партньорства с NFL, New York Yankees и LeBron James;
- придоби XFL, лигата по американски футбол, заедно с актьора Дуейн Джонсън.

До изповядването на сделката, което може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца, с трансферите на Милан за новия сезон също ще се занимават от Елиът и хората, отговарящи за техническо-административното управление. Ориги, Ботман и Ренато Санчес са първите трансфери, които росонерите трябва да уредят. От клуба работят за удължаване на договорите на основни играчи като Рафаел Леао. 

Това няма да бъде "фараонска" кампания, както обещават от InvestCorp, но RedBird има опита да комбинира спорта с развлеченията, за да превърне Милан в медийна компания, способна да увеличи приходите си и да се възползва от проекта за новия стадион.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят