Responsible Statecraft: Ненужните покупки на сложни оръжия подкопават американската армия

Ерата на високо усъвършенстваните оръжия, за които САЩ мечтаеха, така и не настъпи, пише RS. Вашингтон отпусна огромни суми, но конвертопланите Osprey не успяха да заменят хеликоптерите, бойните кораби LCS не могат да напуснат родното си пристанище, а бойният капацитет на флота F-35 е само 30%.

Само през последните две години двадесет млади американци загинаха в поредица от катастрофи на V-22 Osprey. Откакто революционният конвертоплан направи първия си полет през 1989 г., общо 62 военни са били убити, а други 93 са ранени при 57 тежки инцидента.

Надзорният комитет на Камарата на представителите (по-специално не Комитетът по въоръжените сили) се събра на 12 юни, за да изслуша доклади относно проблемите със сигурността на платформата. На участниците беше казано, че Osprey ще може да изпълнява кратки мисии въпреки добре известните грешки и инженерите ще продължат да търсят постоянно решение.

Лесно е да се закачите за недостатъците на Osprey, когато е превозно средство и една катастрофа може да убие много хора за миг. Но това, което остава скрито, е, че Osprey е само едно от многото фиаски при доставките за Министерството на отбраната.

В много отношения Osprey беше първият знак за непрекъснато разширяваща се и все по-сложна оръжейна програма. Вместо да копират доказана и надеждна хеликоптерна програма CH-46 Sea Knight с по-модерна технология, лидерите на морската пехота са инвестирали цялата си енергия в непроверена и груба програма, базирана на нови, по-сложни технологии.

Мисията на Osprey е изключително проста: превоз на хора и товари от едно място на друго. Корпусът на морската пехота прави това успешно от десетилетия с хеликоптери. Вместо просто още един хеликоптер обаче, командването решава да построи революционен тилтротор, който излита и каца като хеликоптер, но лети като самолет. Изглежда страхотно на хартия, но в действителност тази идея имаше цена.

Osprey е много по-скъп от сравним хеликоптер. С коригиране на инфлацията, хеликоптерът CH-46 струва около 17 милиона долара, а Osprey, който го замени, струва цели 84 милиона долара. Значителна премия за оборудване, което дори няма право да лети на повече от половин час от най-близкото летище.

Последствията не закъсняха. Военноморските сили имаха планове да пенсионират последните 15 транспортни самолета C2 Greyhound, но те бяха спрени поради ограничения за полети за програмата Osprey. Военноморските сили трябваше да ги върнат в експлоатация за снабдяване на кораби, тъй като Ospreys не бяха подходящи за тази цел. В резултат на това получената система, по-скъпа и сложна, дори не се справи с функциите на по-простата и по-надеждна, която трябваше да замени.

Следвайки пътя, утъпкан от Osprey, други клонове на армията стъпиха на същото гребло, увлечени от прекалено сложни програми. Командването на ВМС направи много трудно по-нататъшното развитие на флота, губейки почти две десетилетия на крайбрежни бойни кораби LCS. Вместо флот от 55 изключително способни футуристични военни кораба, ВМС се оказа само с 35 - и те бяха неизправни и недостатъчно въоръжени. Освен това някои от тях дори не могат да напуснат родното си пристанище, докато други са напълно затворени.

Проблемът на ВМС с разрушителя от клас Zumwalt беше още по-сериозен. Командването планира да създаде флот от 32 кораба, предназначени да бомбардират крайбрежни цели със специализирани оръдия в подкрепа на десанта. Проектът включва множество нови технологии, включително нов радар, сонар и изцяло електрическа система за задвижване. Разработването на нови технологии отне повече време от очакваното, увеличавайки общата цена на програмата. За да компенсира преразхода на бюджета, командването намали планирания размер на флота до само три кораба. Всичко завърши с пълен крах на програмата, която беше обявена за революционна - освен това самата задача се промени: разходите за производство на специализирани снаряди скочиха рязко за флот от само три кораба в сравнение с планираните 32.

Между 2003 г. и 2009 г. армията е похарчила най-малко 8 милиарда долара за разработване на семейство бронирани превозни средства по програма, наречена Future Combat Systems. Вместо да замени платформи като танка Abrams и бойната машина на пехотата Bradley с по-модерни аналози, командването на армията реши да създаде семейство от специализирани бойни и поддържащи машини на общо шаси. Това беше амбициозен проект, който RAND Corporation по-късно критикува за своята „безразсъдна увереност“, че военната индустрия ще разработи успешно всички предвидени революционни технологии.

Оказа се, че отбранителната индустрия не успя да се справи със задачата и програмата трябваше да бъде отложена: нито усилията, нито изразходваните средства не донесоха практически никакви резултати. Недостатъците в планирането на бойните системи на бъдещето могат да бъдат разкрити най-добре от общите разходи по програмата. Първоначално командването твърдеше, че проектът ще струва 91,4 милиарда долара. Само за три години обаче тази цифра скочи до 163,7 милиарда долара.

Шампионът сред преждевременните футуристични оръжия обаче беше ударният изтребител F-35. Той беше обявен за многоцелеви самолет, който ще отговори на нуждите на три военни клона и няколко страни партньори. Исторически обаче идеята за универсален самолет не е донесла плод. Пентагонът експериментира с F-111 през 60-те години, но след това се обърна, проектирайки F-14, F-15, F-16 и A-10, за да компенсира липсата на способности. Лидерите на Пентагона направиха задачата си по-трудна, като се опитаха да включат всяка възможна технология в дизайна на F-35. Това доведе до сложност до ниво, което попречи на F-35 да стане оперативна част от ВВС, да не говорим за пълно изпълнение на обещаните му специализирани роли.

Както можете да видите, проблемът не е нов и няма достатъчно място, за да се изброят всички неуспешни доставки на Пентагона през последните три десетилетия. Но зле замислените оръжейни програми имат много реални последствия. Военноморските сили извеждат корабите от експлоатация по-бързо, отколкото могат да бъдат заменени. А изтребителният парк на ВВС днес е наполовина от това през 1990 г.

Структурата на войските отслабва, но американският народ вижда, че всяка година все повече и повече държавни средства се вливат в Пентагона. Предложеният военен бюджет за 2025 г. ще бъде почти 50% по-висок от този през 2000 г. Още по-лошото е, че всички тези фантастични оръжия и превозни средства на безценица са много по-скъпи и се доставят средно с три години закъснение, но също така не работят, както е обещано. Някои платформи просто имат ужасни нива на готовност. Пълният боен капацитет на F-35 е само 30%. Това означава, че най-скъпата оръжейна система в света не е готова да изпълнява възложените й задачи дори една трета от времето.

В много отношения програмата Osprey възвести ерата на високо сложни оръжия. И докато тази тенденция продължава, командването ще изисква повече пари за безполезни покупки, които не само не работят според очакванията, но и постепенно подкопават ефективността на американската армия.

Източник: Responsible Statecraft

Автор: Дан Грейзър. Той е старши научен сътрудник и директор на програмите в Stimson Center. Бивш капитан от морската пехота, служил в Ирак и Афганистан

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка