Шампионът в Лига 1 на Франция този сезон обещава да бъде непредсказуем до последния кръг

С оставащи само 5 кръга от Лига 1 на Франция, феновете следят с все по-голям интерес развръзката в това първенство. Има и една сериозна причина зад всичко това, както ще разберем от този обзор на Winbet и ако вярваме на зрителския интерес, мнозина искат да видят финала на парижанската хегемония. Какво имаме предвид?

Ако обърнем внимание на статистиката, през последните 3 години има само един абсолютен шампион на Франция - ПСЖ. Тимът на Почетино - настоящият мениджър, а преди това се смениха редица други кан тдидати - изостава само с една точка Лил. На този етап разликата е толкова минимална, че първата четворка се е отделила със страховита разлика и трябва да бъдем сигурни, че ако нивото се запази или е поне близко, регламентът ще трябва да обърне внимание на головата разлика.

По всичко личи, че тронът на финансово независимия ПСЖ е леко разклатен, а и в следствие на сериозните ангажименти в Шампионска лига, трябва да си помислим по-сериозно дали тимът ще инвестира силите си в престижния турнир или ще се опита да запази позицията си в първенството. Междувременно останалите 3 отбора, а именно Лил, Монако и Лион нямат такива проблеми и са готови не просто да неутрализират защитника на титлата, но и да привлекат по-сериозно зрителско внимание. Защо сме толкова категорични в тези думи? В момента Лил разполага със 70 точки, следван от ПСЖ с 69, Монако се нарежда с 68, а Лион разполага с 67. Ако в следващите 5 срещи има само победи, тогава Лил автоматично взима титлата.

Нека обаче не бързаме със сметките, математиката е най-лесното, което може да се направи. В програмата на ПСЖ ще срещнем сравнително леки противници, докато лидерът към настоящия момент трябва да се изправи срещу Лион, а лъвовете не са най-приятният възможен противник. Монако също ще трябва да премери сили с тях, при това в битка, в която всяка една точка е от значение.

Всяка една грешка в тази конфигурация ще предостави предимство за следващия отбор. Ако обаче вярваме на изненадите и разпределението на силите, звездния отбор на ПСЖ също може да обърка сметките и да получи студен душ, оставайки без нито един от търсените трофеи. Последният кръг се очертава да е сравнително лек и да затвърди следващият френски шампион, но именно в следващите няколко седмици ще имаме пълната яснота кой ще вземе толкова оспорваната титла.

Разнообразие от този вид не се е случвало от много време в последните няколко години ПСЖ успяваше да натрупа безумен точков актив, с който да се справи бързо и лесно с всички налични предизвикателства, а това в никакъв случай не трябва да ни изненадва. Не е тайна за никого, че отборът получи силно финансово рамо в последните няколко години, привлече достатъчно класни футболисти и постави високи своите амбиции. Френският футбол не може да се смята за достъпен, впрочем в нито една страна не е, но именно безпрецедентното класиране и последователните трофеи мотивира останалите отбори не просто да се мобилизират, но и открито да заплашват шампиона от миналата година.

Едно е сигурно, тук мнозина не чакат техният отбор да спечели, те чакат детронирането в последните години и със сигурност ще ликуват, без значение от крайния резултат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове