Ситуацията в "Левски": Акциите дойдоха, а с тях и нов генерален спонсор

БУЛФОТО

Край на драмите с акциите на „Левски“. Вояжът на мажоритарния дял приключи официално във вторник сутрин. Ценните книжа вече са в ръцете на Наско Сираков, джиросани с неговото име от досегашния им притежател Георги Попов. Промяната в собствеността потвърди голмайстор №1 в историята на клуба чрез сайта на „сините“. Въпреки добрите новини, бившият нападател и ръководител ще запази мълчание до 10 юни, тъй като предстоят важни мачове на отбора - с "Лудогорец" този петък за първенство и първи 1/2-финален сблъсък с "Локомотив" (Пд) за Купата на България на 9 юни в Пловдив. 
„Искам да изкажа своята благодарност на г-н Георги Попов и г-н Васил Божков за направеното в любимия ни клуб досега и за това, че изпълниха поетия ангажимент да не пречат на клуба – се казва в официалното обръщение на Вълка. - Тъй като се нуждая от време за да се запозная детайлно със ситуацията в „Левски“, моля всички да проявят търпение до следващата сряда, 10 юни когато ще се състои първата ми пресконференция.“

На 13 май същите тези акции бяха джиросани на Бойко Борисов без негово знание и желание. След като премиерът отказа да ги получи, ценните книжа останаха на съхранение в клубната каса на стадион „Георги Аспарухов“, очаквайки своята неясна съдба. Четири дни по-късно, на 17 май, в предаването "120 минути" Сираков поиска публично да поеме управлението на клуба, след като преди това същото бе сторил и баскетболният треньор Константин Папазов, но без резултат. Идеята Вълка да придобие мажоритарния дял, възлизащ на 86.6% от „Левски“, се хареса на фенове, легенди и бивши ръководители и обедини иначе разединената „синя“ общност. Впоследствие Васил Божков пусна анкета на своята страница във фейсбук, чрез която да бъде определен новият силен човек начело 26-кратните шампиони. В нея героят от САЩ '94 и шесткратен шампион като футболист с тима спечели безапелационно. 

Така в крайна сметка Сираков става петият нов собственик на „Левски“ от 2015 година насам. Преди това триото Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов управлява 14 месеца столичния гранд, а Спас Русев се задържа под 1000 дни на „Герена“. Макар и за кратко, акциите попаднаха дори в ръцете на Христо Йовов. Бижутера се радва на този си статук по-малко от месец, преди Георги Попов и Васил Божков да застанат начело на вековния клуб. Бизнесмените изкараха около година преди прокуратурата да повдигне редица обвинения срещу тях и да запорира сметките на генералния спонсор „7777.bg“. Реално от януари „Левски“ е на автопилот и единствено с помощта на феновете успява да стои на повърхността. Благодарение на редица кампании привържениците вкараха над 2 млн. лева в касата на клуба. Щедро дарение от 500 хил. лева направи и депутатът Делян Пеевски. 

Сега новата важна дата пред клуба е 6 юли. Тогава ще се проведе Общо събрание на „Левски“. В него участие ще вземат още Тръст „Синя България“, притежаващ 10%, и други миноритарни акционери. По закон по време на събитието Сираков ще бъде вписан в книгата на акционерите. На събранието ще бъде избран и нов Надзорен, а след това и Управителен съвет на клуба. 

Освен нов собственик, се очаква на „Герена“ да дойде и нов генерален спонсор. Сделката с „WinBet“ е считана за сигурна и е въпрос на време да бъде обявена официално. Букмейкърската къща досега помагаше финансово на волейболния и баскетболния тим на „сините“, но през лятото ще затвори кръга, подписвайки договор и футболния клуб. 
Успоредно с това ще бъде преструктуриран клубът, тъй като към днешна дата той работи с рамкиран от предходните собственици бюджет. По всичко изглежда, че той ще бъде намален, за да може да се изплащат задълженията, трупани през годините, за да може клубът да функционира нормално. 
На „Герена“ се подготвя и чистка сред футболистите. За сигурни напускащи се считат Хали Тиам и Филипе Нашименто, чийто договори изтичат. Дени Алар ще се върне в „Рапид“ (Виена), откъдето дойде под наем, а Нуно Рейш вече разтрогна с гранда. Не е ясна съдбата на Франко Мазурек и Янис Каргас.

Коментари

Задължително поле