Скандално оправдание на Австралия по случая "Джокович"

След 11 дни, прекарани в Австралия, Новак Джокович се завърна в Сърбия, след като бе екстрадиран. Той не получи разрешение от властите за влизане в страната, въпреки че имаше такова от организаторите да играе на турнира Australian Open. Последният дебат в Австралия е как е възможно Джокович да е получил виза, без да бъде пуснат в страната, а отговорът на един от австралийските лидери е, че това е компютърна грешка.

Вицепремиерът на щата Виктория Джеймс Мерлино поиска отговор на въпроса кой е дал виза на Джокович, на което единственият отговор, който получи, е, че това е направено от компютър. Това беше обяснението на Джош Фриденбург, който посочи, че компютърът сам обработва всички заявления за визи, тъй като Австралия получава много заявки, така че няма възможност служители на администрацията да правят това.

Вътрешният министър Карън Андрюс не отговори на въпроса на Мерлин, но посочи, че издаването на виза не гарантира престой в Австралия. Премиерът Скот Морисън каза, че хората, които идват в Австралия, трябва да спазват правилата на тази страна, като мислят за задължителна ваксинация.

Андрюс обвини Джокович, че не е предоставил медицинските документи за освобождаване, които е бил помолен да направи след пристигането си в Австралия. Тя каза, че процесът на кандидатстване за медицинско освобождаване от Tennis Australia е пълен с проблеми и добави, че визата не гарантира влизане в страната. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена