SpaceX изстрелва най-мощната си ракета

Второто излитане на ракетата, първия път се взриви

Може да откара 100 души до Марс или до Луната

Илон Мъск се похвали, че вече разполага с всички административни разрешения и може да изстреля най-мощната си ракета Starship още този петък. Много е вероятно стартът да бъде отложен с няколко дена, но шансовете той да се случи през ноември са огромни.

„Току-що бях информиран, че одобрението за стартиране трябва да се случи навреме за изстрелване в петък“, написа Мъск в социалната платформа Х.

На практика най-голямата ракета в историята на човечеството е готова за полет от септември, но досега течеше административна процедура по подготовка на старта - лиценз от Федералната авиационна администрация (FAA). Това ще бъде второто излитане на ракетата, след като първия старт през април завърши с експлозия.

По време на първия полет през април липсата на система за потискане на звука доведе до значителни щети, включително разкъсване на бетонни парчета от стартовата площадка, които можеха да се открият на километри около местоположението на космодрума.

Счита се, че именно тези парчета са увредили ракетните двигатели и са довели до провала на първия полет в орбита.

Впоследствие SpaceX изгради и тества нов воден дефлектор и система за отклоняване на пламъците под стойката за изстрелване на Starship. Опитите показват, че те значително намалят акустичните вибрации. С височина от 120 метра Starship е най-голямата и мощна ракета, правена някога. Докато първата степен има цели 33 ракетни двигателя, втората разполага с 6. Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява добива да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита и от Марс към Земята.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА - SLS. Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS - само 4 до Луната. Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция „Мир“. Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии