Стоилов обяви новата политика на "Левски" (ВИДЕО)

БУЛФОТО

Станимир Стоилов, старши треньорът на "Левски", даде обширно интервю за клубната телевизия, в което коментира всички горещи теми, сред които новата политика на "сините", както и раздялата с халфа Борислав Цонев. В момента тимът е на лагер в турския курорт Белек, а във вторник е и първата контрола, съперник в която ще бъде "Гурник" (Забже).

 

"По-добри условия едва ли сме имали през последните години - обясни Стоилов пред "Левски ТВ". - Отбор като „Левски“ заслужава да се готви в тези перфектни условия. От тази гледна точка клубът направи всичко възможно, въпреки че този лагер няма да излезе евтино."

 

Стоилов подчерта, че това е идеален момент талантите от школата да се изяват: "На този етап 70% отбора е от наши футболисти, групата не е и голяма, няма 20 човека. Младите се стараят. Част от тях доближават до едно прилично ниво, за да се конкурират донякъде с играчите от основния състав, докато други изостават и трябва да наваксат. Може би ще им трябва време и обучение, за да вдигат нивото си. Възможността е голяма. Такава ще бъде политиката на клуба – да има голям брой млади, които да се борят за място в състава. Ако успеем да наложим 2-3 от тях, ще бъде значителен успех за клуба. Стратегията и политиката, с оглед това, че може да ни донесе добра финансова печалба, трябва да имаме голям брой такива момчета и да не се притесняваме от тяхното представяне."

 

В същото време функционалното състояние на Георги Миланов продължава да е основен акцент по време на подготовката на "сините". Халфът пострада сериозно през есента по време на двубоя с "Ботев" (Враца).

"Миланов тренира индивидуално, полага старания. Надяваме се до края на месеца да започне по-сериозни участия в тренировъчния процес. Следим състоянието му всеки изминал ден. Важно е да оздравее, за да му върнем формата отпреди травмата."

 

С тима пък от началото на новата година се подготвят зимните попълнения Вандерсон Цунами и Уелтън: "Има голяма разлика от начина на подготовката в Бразилия и тук в Европа. Знаем за този проблем. Там още в първите дни има контроли, докато тук тренировките преди мачовете са повече. За техните качества ще можем да говорим повече, когато започнат официалните мачове. Сега да ги възнасяме или да ги сваляме ще е излишно. Двамата имаха леки проблеми."

 

Във вторник "сините" ще открият календарната година с първия си двубой, а срещу тях ще се изправи полският "Гурник".

"Искам да видя добра организация в играта, динамика, желание за висок ритъм, контрола на мача да не ни бяга. Естествено на последно място е резултатът. Обичам в първите контроли да използвам два състава в двете полувремена, но за този двубой ще имам налични около 16 играча, което означава, че част от тях ще играят повече."

 

Успоредно с тренировъчния процес столичният гранд работи и по селекцията. През уикенда от клуба си тръгнаха Борислав Цонев и Мартин Петков, а преди тях същото сториха Ивайло Найденов, Христос Шелис и Георги Александров.

"Ще се опитаме да компенсираме бройката на напускащите с някои нови играчи, но ще търсим финансовата част. Някои си тръгват, защото искат повече игрови минути, а други не можехме да си позволим да са резерви, а трети заради високи заплащания. Ще търсим нови, които да отговарят на финансовите ни критерии.

Борислав Цонев: Истината е, че той беше титуляр във всички мачове. Получавал е доверие, естествено след моето идване аз притискам играчите да показват подобрение. На моменти съм по-строг във всяко едно отношение, това не ме притеснява. Истината е, че той е национален състезател, което означава, че има някакво подобрение в играта. Основният разговор с него и още няколко души, бе за намаляване на заплатата. Ние сложихме лимит на възнагражденията за българските футболисти, както и за чужденците. Той не се съгласи и Наско Сираков му каза, че може да си тръгне като свободен агент, за да отиде на място, където ще получава повече."

"Най-големият проблем, който имаме да решаваме, е финансовият. Ако успеем да стабилизираме клуба с оглед задълженията към служители и футболисти, ще бъде много по-лесно след това спортно-технически да наваксаме изоставането от лидерите. Ще се опитаме със свободни агенти и минимално средства да подсилим отбора. Когато всичко е наред, ще можем да добавим 2-3 играчи, които да донесат солта и пипера. Смятам, че проблемите пред нас в никакъв случай не са приключили. Най-големият обаче си остава финансовият, който трудно можем да решим. Ако ги нямахме тези належащи плащания, клубът щеше да е много по-стабилен. Усилията трябва да се насочат натам, спортно-технически не трябва да се притесняваме."

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ