Тъжната история на Кървавата Мери

Мария I Тюдор, известна още като Мери Тюдор или Кървавата Мери, е дъщеря на крал Хенри VIII и първата му съпруга Катрин Арагонска. Родена е през 1516 г., а през 1553 г. след смъртта на своя полубрат Едуард наследява английския трон.

Животът на Мери, единственото дете на крал Хенри VIII и Катрин Арагонска, още от детството ѝ не е много щастлив. Както знаем от историята на Ан Болейн и Хенри VIII, кралят се развежда именно с майката на Мери, за да се ожени за Ан Болейн, надявайки се тя да му роди мъжки наследник. Хенри забранява на дъщеря си Мери да се вижда с майка си и това оставя трайна травма върху психиката на крехката девойка.

В тийнейджърските си години бъдещата кралица на Англия страда от аномалии в менструалния цикъл. Това оказва голямо въздействие върху по-нататъшния живот на Мери, вече като омъжена жена в детеродна възраст. Мери често изпада в депресии, които я съпътстват през целия ѝ живот. Меланхолията и тревожните мисли са постоянен спътник на Мери. След като се изкачва на трона на 37-годишна възраст, тя  набързо се омъжва за Филип Испански, който е с 10 години по-млад от нея. Бракът е уреден и една от целите му е да даде на Англия така желания мъжки наследник. Мери обожава съпруга си и е жадна за вниманието и любовта му. Той от своя страна не изпитва същите чувства към съпругата си, но изпълнява съпружеските си задължения и Мери е бременна само 2 месеца след брака им. Мечтата на Мери се сбъдва и тя започва трепетно да очаква престолонаследника да се появи. През онези години медицината не можела категорично да потвърди бременност, а е разчитала предимно на външните белези - увеличаване на корема и гърдите, гадене, неразположение. Два месеца преди дълго очакваната дата през май 1554 година, Мери е настанена в специална стая, за да ѝ се осигури максимален комфорт като бъдеща майка. Още тогава започват да се прокрадват слухове за фалшива бременност на Мери. 

И така датата 9 май идва, но не и бебето. Лекарите около Мери се обединяват около мнението, че са объркали датата на раждането и я удължават още с месец.  Обществото се интересува от предстоящото раждане и различните слухове се разпространяват бързо - според някои кралицата е родила мъртво дете, според други - подутият корем на кралицата всъщност е тумор, а не бременност. Кралицата е съсипана, особено след като към края на май месец коремът ѝ започва да спада. Мери не разбира какво се случва с тялото ѝ, изпада в депресия, но все още таи надежда бебето да се появи. В края на август Мери напуска стаята си съсипана, бездетна и самотна, както никога до този момент. Кралицата, която е ревностна католичка, смята, че сполетялото я нещастие е наказание от Господ.

Ако се чудите каква всъщност е била причината за псевдобременността на Мери, предполага се, че отговорът се крие в много рядко и необичайно състояние, наречено псевдоциеза или фалшива бременност. Не е известно какви са причините за него, но се появява и тогава, когато жената е твърдо убедена, че трябва да забременее на всяка цена и превръща това в цел на живота си. Така жената всъщност лъже собственото си тяло, че има всички симптоми на една бременност - цикълът ѝ спира и се появяват физически белези на бременност.

Друго обяснение за състоянието, през което преминава Мери, е наличието на хиперплазия на ендометриума, която предшества рак на матката. След няколко години Мери отново се обявява за бременна и отново е уверена, че всички симптоми са налице. Съпругът ѝ обаче не вярва. В крайна сметка това се оказват признаци на менопауза, а не на бременност.

Мери завършва трагичния си живот на 42-годишна възраст, вероятно от рак на матката или яйчниците. Днес децата в Англия все още играят игра, в която викат името на Кървавата Мери (прозвище, което получава заради заповедта ѝ малко преди Коледа на 1554 г. 300 протестанти да бъдат изгорени на клада) в тъмна стая, надявайки се да видят призрак, без да осъзнават всъщност колко трагична е историята на Мария I Тюдор.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл