US Конгресът призна арменския геноцид (обзор)

“Обръщам се към американската публика и към останалия свят - тази мярка няма никаква стойност, ние не я признаваме”, заяви Реджеп Ердоган по адрес на резолюцията на US Конгреса, признаваща арменския геноцид.

Ереван приветства решението като историческа справедливост

Ердоган се закани с отговор на турския парламент

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри с голямо мнозинство - 405 гласа “за” и 11 “против”, резолюция за признаването на геноцида над арменците в Османската империя.

В документа се посочва значението на това да се почита паметта на жертвите на арменския геноцид чрез официалното му признаване. Това бе първият път, в който в US Конгреса се подлага на гласуване такава резолюция. В продължение на десетилетия американски конгресмени са обсъждали подобни резолюции, не те никога не са стигали до вот.

Анкара реагира гневно на новината, като посочи, че резолюцията е “лишена от каквато и да било историческа или правна база” и допълни, че това е “безсмислена политическа стъпка, насочена само към арменското лоби и антитурски групи”.„

Турция признава, че мнозина арменци са били убити, но отрича да става въпрос за геноцид. Стотици хиляди арменци са убити или загиват от глад в османската кампания по масовото им депортиране. Според Анкара загиналите са 300 000, но според Армения те са 1,5 милиона.

Президентът Реджеп Ердоган обяви вчера, че турският парламент ще отговори на приетата във Вашингтон резолюция, без да даде подробности. Той обаче повтори, че страната му не приема определението геноцид. “Виждаме това обвинение като най-голямата обида за нашата нация”, допълни Ердоган.

Премиерът на Армения Никол Пашинян приветства решението на Камарата на представителите, като го определи като “смела стъпка в посока установяване на истината и историческата справедливост”.

Коментари

Задължително поле