Вижте историята на Къщата с ягодите

Къщата с ягодите краси столичната улица „Сан Стефано” 6. Тази удивителна сграда е построена в стил сецесион и през 1978 г. е обявена за паметник на културата. Нейното име идва от декоративните ягоди, растящи в двора ѝ.

Създателят на това произведение на изкуството е архитектът Георги Кунев, който се дипломира във Виена и Карлсруе. Къщата е създадена през 1927-1930 г. за банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Приблизителната ѝ площ е около 500 кв.м. и има три входа. Главният от тях представлява забележително извита колонада с външно стълбище. Не по-малко възхитителни са и двата странични входа, специално проектирани за карети и файтони.

Към днешна дата от интериора на този паметник на културата не е съхранено много. Двуетажната къща има подземна изба, пет спални, салон за прием на гости, сцена за музиканти, кабинет и стаи за прислугата. Камината е сред малкото запазени елементи. Тя е от червен мрамор и е разположена в приемния салон. Впечатляваща е украсата ѝ от стилен метален релеф, изобразяващ семейна картина. Вратите са с дървена ламперия и кристални стъкла. За съжаление, мебелировката липсва.


Къщата с ягодите – Zdravko Yonchev Photography

Имотът е национализиран през 1944 г. Първоначално в него се помещава румънското посолство. По-късно къщата става търговско представителство на СССР в България. През 1990 г. Къщата с ягодите е върната на наследника на първия собственик, за когото е строена – Димитър Иванов. През 2001 г. в къщата е сниман българският филм „Опашката на дявола”, в който участват Мариус Куркински и Самуел Финци. От 2004 г. е притежание на директора на „Лукойл” Валентин Златев. Преди броени дни той заявява пред медиите „Искам категорично да заявя моето твърдо желание да реконструирам и възстановя сградата в автентичния й вид без никакви изменения“. Готов съм включително да издам банкова гаранция, с която се ангажирам да не променям вида на къщата, твърди Златев.


Къщата с ягодите – Zdravko Yonchev Photography

Отпечатъкът на времето е оставил своите следи върху този шедьовър. Остава надеждата, че някога отново ще станем свидетели на предишното величие и красота на така известната - „Къщата с ягодите“.

Коментари

Задължително поле