XVII национална среща на фондация „МОСТ” в Албена

Татяна Лолова откри с послание от разказ на Асен Разцветников

„...И тъй като от него час заработили пак ръцете, заприпкали нозете, започнали пак да гледат очите, започнали да слушат пак ушите, старателно задувкали устата, стомахът мелел ден и нощ храната и мислила за всички пак главата.”

С трогващо изпълнение на разказа „Съдружие „ на Асен Разцветников голямата актриса Татяна Лолова откри XVII национална среща на фондация „МОСТ” в Албена през уикенда, която се провежда под патронажа на президента на РБ Румен Радев.

Мисията, която отново събра научни светила в медицината, лекари, медии и народни представители, е здравеопазването като едно вечно бойно поле между живота и смъртта, между проблема и решението, между отчаянието и надеждата. Или както подсказва и темата на заключителната дискусия „В очакване на ... златната рибка”. А направените предложения на нея се изпращат с доклад до институциите. Перфектната организация на форума беше отново на журналистката Юлия Пискулийска и на модераторите д-р Нигяр Джафер и проф. Георги Михайлов.

Свои доклади изнесоха проф. Ивайло Търнев – за иновативните терапии на редките болести, проф. Иво Кременски –за прецизна медицина и генетичен скрининг, проф.Тодор Кантарджиев с акцент върху биотероризма, проф. Радка Аргирова за революцията в лечението на хепатит С. За първи път достойно място беше отделено на хематологията, като за иновацията, която носи живот, доклад изнесе проф. Юлиан Райнов, а за тази в детската онкохематомия –доц. Валерия Калева.

Интересно представяне за три поколения офтамолози, които създават изкуството да виждаш, направи д-р Таско Тасков. Неговият дядо е открил първия частен очен кабинет през 60-те в Търговище, който разбира се веднага бил затворен от тогавашната власт. Семейството има специализирана болница в Пловдив, а синовете продължават традициите да учат и да лекуват зрението на пациентите. Д-р Асен Хаджиянев акцентира върху ендоскопската хирургия на хипофизата в България с двайсет години опит. Реанимация и класическа музика беше темата на проф.Венко Александров.

Коментари

Задължително поле