За какво ни е нужен селенът и в какви продукти се съдържа

Човешкото тяло се нуждае от много вещества, витамини и минерали , за да функционира добре. Тях най-често приемаме чрез храненето. Селенът е един от основните антиоксиданти. Липсата му може да доведе до сериозни нарушения в работата на организма. Значението на този микроелемент изследват полски учени. Резултатите от проучването им са публикувани в списание Nutrients.

Учените наблюдават биологичната активност на селена, която той осъществява главно чрез селенопротеини. Тези специфични протеини са отговорни за управлението на хормоните на щитовидната жлеза, плодовитостта, процеса на стареене и имунитета. Тяхна ключова роля е да поддържат баланс в клетките. Резултатите показват, че селенът може да намали риска от развитие на ракови заболявания.

Липсата на този микроелемент може да причини смущения в работата на сърдечния мускул. Той е важен и за детския организъм, тъй като помага при протипоставянето на инфекции и алергични реакции. Може да се наложи по-голям прием на селен по време на тежка физическа работа или спортни дейности.

Селенът не се произвежда в човешкото тяло. Набавя се предимно чрез храната. Този елемент се намира в почвата и оттам попада в растенията и животните. Недостигът на селен се среща по-често при хора, живеещи в региони, където почвата не е така обогатена с микроелемента.

Добри източници на селен са черният дроб, бъбреците, езикът, сърцето, също така рибите и морските продукти. Селен се съдържа също в царевицата, граха, зърнените култури, спанака, карфиола и др. Голямо е съдържанието му и в ядките, като на първо място в това отношение е бразилският орех.

Ако сте в добро здраве, не би ви се наложило да пиете допълнителни добавки. Но ако се налага, имайте предвид, че предозирането на селен в организма може да доведе до гадене, повръщане и лошо храносмилане.

Разнообразното хранене може да ви набави нужното количество селен. Ако е необходимо допълнително, вашият лекар ще ви посъветва и ще знае как най-добре да си набавите нужното, така че да сте здрави.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл