За първи път в България - "Лудогорец" ще ползва дефибрилатори, за да спасява животи на стадиона в Разград

За първи път в България клуб реализира идеята да използва дефибрилатори на своя стадион. "Лудогорец" постави пет дефибрилатора в Разград и два на тренировъчния комплекс. Това е част от политиката на клуба за осигуряване безопасността на зрители и служители по време на мачовете и тренировъчния процес.

"Клубът бе вдъхновен от професионалната работа на медицинските екипи при спасяването на Кристиян Ериксен на Евро 2020, в което дейно участие взе и лекарят на ПФК "Лудогорец" д-р Валентин Великов", информират от клуба. От там уточняват, че дефибрилаторът е изцяло автоматичен и много лесен за употреба дори от немедицински лица.

Паралелно с това над 60 служители и треньори в школата и първия отбор на "Лудогорец" са преминали интензивен курс за работа с дефибрилатор, както и за оказване на първа помощ. Клубът ще проведе същото обучение и сред ръководителите на организираните фенклубове в страната, след като се подобри ситуацията с Ковид-19. Инструкциите за оказване на първа помощ, разработени от медицинския екип на "Лудогорец", ще залегнат и в новия наръчник на стюардите, който скоро ще бъде пуснат за печат.

Идеята за ползване на дефибрилатори идва от европейската практика, но е крайно нужна и у нас. Полседният председател на Комисията за децата, младежта и спорта в Народното събрание Иван Ченчев има пподобно предложение, което е входирано през юни месец в Министерство на спорта. В него се предлага държавата да подпомогне всички клубове поне с едно устройство, което ще спаси живот. Конкретното предлкожение съвпада с това на "Лудогорец" апаратурата да се намира на самия стадион, а не да бъде дарена на местни болници, тъй като така по време на тренировка или контрола например също ще влезе в употреба, ако е нужна. В предложението пише: "Повод за моето предложение днес към Вас е случаят на претърпелия сърдечен арест датски национал Кристиан Ериксен по време на мача с Финландия от ЕВРО 2020. Всички ние видяхме и се убедихме в силата на медицината, когато на терена има специалисти, оборудвани с най-модерна техника.
Второто ми предложение включва да бъде осигурен поне по един външен дефибрилатор на всеки клуб в България и нека тези уреди да стоят на стадиона и в случай на нужда да се използват на място възможно най-бързо. Доколкото съм запознат, клубовете у нас са не повече от 500. Не трябва да се сещаме за тях само на Конгреси или избори. Това предложение може да спаси живота дори и на фен, претърпял инфаркт на стадиона по време на мач. Само един пример ще дам – дългогодишният домакин на ФК Хебър Иван Кръстев почина на стадиона в Пазарджик от инфаркт през 2013 г.". Предложението включва и обезпечение с медицинско обслужване и на контролите, и неофициалните мачове с линейки и медицински персонал. Това до момента не е залегнало в наредбите на БФС. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ