Заплатите в Първа лига до 70% надолу

Преждевременното прекъсване на първенството в Първа лига доведе до драстични промени в заплатите на футболистите. Родните клубове взеха мерки след въведеното извънредно положение у нас заради коронавируса в опит да облекчат своите бюджети и да предотвратят бъдещи по-сериозни катаклизми. Предвид липсата на мачове и тренировки, голяма част от елитните отбори намалиха заплатите на играчите, а промените в елита варират от 20% до 70%. Най-драстични мерки бяха взети в Кърджали. Новакът „Арда“ реши да намали възнагражденията на своите футболисти със 70%. Това обаче важи само за април, тъй като за март са изплатени в пълния им размер. Други три клуба пък редуцираха заплатите с 50%. Първи това решение взеха на „Герена“, а от „Левски“ излязоха и с официално съобщение по темата. Впоследствие подобни решения бяха взети още в „Черно море“ и „Царско село“. Новакът в Първа лига дори остана без треньор в деня, в който заплатите претърпяха промени. От „царете“ си тръгна старши треньорът Никола Спасов, а до края на сезона мястото му по всяка вероятност ще заеме неговият помощник досега Владимир Вутов.

Шампионът „Лудогорец“ също съкрати временно разходите си що се отнася до фонд „заплати“. Играчите на Павел Върба ще взимат с 30% по-малко в периода, през който няма да тренират на базата в Разград. Това е и най-често вземаното решение сред тимовете от Първа лига. На „Лаута“ босът Христо Крушарски взе същите мерки. Така е още в „Берое“ и „Ботев“ (Враца). Най-минимални са промените в „Славия“ – 20%. В „Етър“ все още дискутират темата и не са излезли с решение, същото се отнася и за „Ботев“ (Пд). Най-незавидно е положението в „Дунав“. В Русе треньорският щаб и играчите все още чакат заплати за февруари, а някои от по-опитните заплашиха, че са готови да си тръгнат. Финансовата криза поставя под въпрос под въпрос бъдещето на „драконите“ в елита.

Единствените два отбора, които не редуцираха месечните възнаграждения, са ЦСКА и „Витоша“. В Бистрица заплатите са най-ниските в елита. На „Армията“ пък така и не предприеха подобна стъпка, а това може да се окаже силен коз при подновяване на шампионата. Във Втора лига ситуацията е далеч по-критична. Редица клубове пуснаха своите футболисти в неплатен отпуск, докато трае извънредното положение. Но … кои ще останат на борда все още е рано да се каже.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ