Защо, кога и как се чистят кафемашините

Сутрешното кафе е едно от любимите неща на почти всеки от нас. И кафемашината е сред любимите ни домакински уреди. Но знаете ли как да се грижите добре за нея, да я поддържате чиста, за да приготвя кафето Ви съвършено?

 Защо трябва да миете кафемашината редовно

Топлина и влага – ето кои са двете любими неща на микробите. Същите, които Вашата кафемашина осигурява всеки ден, докато приготвяте любимото си кафе. Всъщност специалистите казват, че в 50% от кафемашините се развъждат и плесени.

Нещо повече – кафето съдържа естествени масла, които не се отстраняват само с вода. Ето защо с течение на времето кафето става все по-горчиво. Отлаганията на котлен камък пък запушват кафемашините и това става причина кафето да се приготвя все по-бавно.

Ето няколко прости стъпки, които да следвате за поддържане на чистотата на всички кафемашини, независимо от вида. Те ще Ви осигурят не само перфектна хигиена, но и истински вкусно и ароматно кафе.

Подвижните части – всеки ден

 Най-добре е да миете подвижните части след всяко правене на кафе. Така не само ще отстраните частиците от кафето, но и ще предотвратите натрупването на мазнини.

Извадете всички подвижни части на кафемашината, преди утайката да е засъхнала, и ги измийте на ръка с гореща вода и препарат за миене на съдове. За тесните места може да използвате четка за зъби. Ако производителят позволява, може да ги сложите и в съдомиялната.

Не забравяйте да измиете и плочата за подгряване, тъй като пръските кафе могат да загорят по нея. Също така е добре да оставяте капака на резервоара отворен, за да може той да изсъхва напълно след всяка употреба.

Почистване от котлен камък – всеки месец

Тъй като водата в кафемашините се загрява, във вътрешността им лесно се отлага котлен камък, особено ако водата във Вашия район е по-варовита. Ще усетите това, защото правенето на кафе ще започне да става по-бавно. За да се отървете от налепите, които не само Ви бавят, но и не са особено хигиенични, е добре поне веднъж месечно да почиствате варовика. На пазара ще намерите специални препарати, с които можете да го направите, като следвате указанията на производителя. Но има и по-екологичен начин – с обикновен бял оцет.

Напълнете резервоара на машината с равни количества оцет и вода (напълнете до средата с вода, после долейте оцет, или обратно). Поставете хартиен филтър в празната кошница и сложете празната кана на мястото ѝ. Включете машината и я оставете да загрее наполовина. Изключете я и оставете течността да престои между 30 и 60 мин. След това я включете отново и довършете процеса по правенето на кафе, докато изпразните резервоара. Напълнете го отново, този път с чиста вода, и повторете процедурата.

Почистване на каната

 Дори да измивате старателно каната за шварц кафе след всяка употреба, с времето тя започва постоянно да изглежда мръсна и захабена. Има лесен начин да я накарате отново да заблести, като използвате… обикновен ориз.

Сложете в каната малко ориз и почистващ препарат за съдове и я напълнете с топла вода. Раздрусайте внимателно, за да може оризът да изстърже всички отлагания. Изчакайте малко, след това повторете. Накрая измийте каната с гъба и препарат, както обикновено, и я изплакнете добре.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини