Изненадващи рецепти: Целина в чинията, вместо в туршията

Целината придава специфичен вкус на ястията.

Успешно замества картофите и има по-малко калории

Сокът от зеленчука повишава либидото

Свикнали сме да слагаме целината (позната още като кервиз или керевиз, а напоследък в супермаркетите и с английското си название селъри) предимно в туршиите или да я използваме като подправка в месни и постни супи. 

Този зеленчук, роднина на магданоза и морковите, може да има много по-широко приложение в кухнята, ако не го пренебрегваме несправедливо. Той успешно замества картофите и при това има много по-малко калории от тях. Няма почти никакъв натрий, а е богат на витамини С, В и РР. Придава специфичен вкус на ястията и най-важното – много е полезен.

От целината се яде всичко – от корена (главата), през стъблата до листата. Може да се употребява сурова в салати, изцедена на сок, блендирана в смути, маринована в туршии, варена в супи, задушена в яхнии, сушена - като подправка, дори печена на фурна или пържена като чипс. В САЩ имат обичай да хрупат стъблата сурови, потопени в дресинг от синьо сирене. Популярно здравословно предястие в Европа е сурово стебло, разрязано на две по дължина и напълнено с пастет от риба или сирене. А телешко варено без целина не е никакво телешко варено! 

Ползите от целината се изразяват на първо място в диуретичния й ефект, който се дължи на съдържащите се в нея етерични масла. Тя има и антиревматичен ефект – полезна е за ставите, успокоява болките и възпалението в тях. Въздейства на нервната система – това й качество е било познато още на Хипократ, който я препоръчвал за повишаване на физическата и умствената работоспособност. А Афродита – богинята на любовта и красотата - я имала за своя любима храна според Омир. Може би защото още на древните било известно, че сокът от целина повишава либидото…

Зеленчукът понижава кръвното налягане заради съдържащите се в него фталади – органични съединения, които намаляват нивото на хормоните на стреса в кръвта. Целината понижава и нивата на лошия холестерол в кръвта, предпазвайки по този начин съдовете от образуването на плаки по стените им. Многото фибри в растението подпомагат перисталтиката и буквално изчистват като четка червата. И не на последно място – в 100 г от зеленчука има само 16 калории, затова го препоръчват в диети за отслабване.

Пюре от целина

Необходими продукти:
1 глава целина
70 мл прясно мляко
2 с. л. лимонов сок
50 г масло
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Целината се обелва и се нарязва на кубчета. Вари се около 20 мин., докато омекне. Проверява се с вилица. Сварената целина се отцежда от водата и се слага в блендера заедно с прясното мляко, маслото и лимоновия сок. Пасира се до хомогенност. Накрая се добавят солта и черният пипер. Пюрето е подходящо за гарнитура на печени меса или поднесено с нарязани на ивици сурови зеленчуци като разядка.

Кюфтета от целина

Необходими продукти:
3 глави целина
3 картофа
1 глава лук
2 с. л. брашно
1 яйце
галета
магданоз
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Целината и картофите се обелват, нарязват се на парчета и се варят в подсолена вода до пълното им омекване. След това се отцеждат и се пасират на пюре. Прибавят се настърганият лук, брашното, яйцето, ситно нарязаният магданоз, сол и черен пипер на вкус. Сместа се разбърква и от нея се оформят кюфтета. Овалват се в галета и се пържат в олио. 

Телешко задушено с целина

Необходими продукти:
1 кг телешко месо
2 глави целина с листата
2-3 моркова
1 глава лук
1 с. л. доматено пюре
5-6 зърна черен пипер
2 яйца
1 лимон – сокът
2 ч. ч. вода
1 каф. ч. олио
сол

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на порции и се задушава в собствения си сос. Добавят се олиото, целината на кубчета, морковите на шайби, лукът на ситно и доматеното пюре. Задушава се 10-15 мин., след което се добавя топлата вода – да покрие месото, и черният пипер. Оставя се да ври на умерена температура до готовност. Накрая се разбиват яйцата с лимоновия сок и се прибавят към ястието, което ври още 10-15 мин. 

Пилешки бутчета с целина по гръцки

Необходими продукти:
5-6 пилешки бутчета
1 голям морков
1 глава лук
1 глава целина
125 г масло
2 портокала
1 каф. ч. сметана
1 с. л. брашно
1 ч. л. горчица
сол, черен пипер млян и на зърна

Начин на приготвяне:
Бутчетата се слагат в тенджера със ситно нарязания лук, целината на кубчета или резени, моркова на шайби и няколко зърна черен пипер. Покриват се с вода и се оставят да се варят 1 час. След това бутчетата се изваждат в топла йенска тенджера и се намазват с горчица. Около тях нареждаме зеленчуците по желание или ги оставяме настрана, за да ги използваме в друго ястие. Бульонът се оставя да се охлади. Заливаме месото със сос, който се приготвя, като брашното се запържва в маслото и се сипва по малко от студения бульон, в който е вряло месото. Бърка се непрекъснато, за да не станат бучки. Добавят се сокът от портокалите, сол, млян черен пипер. Оставяме да ври, като непрекъснато бъркаме до получаване на гладък сос. Сваляме от котлона и сипваме вътре сметаната. Разбъркваме пак и заливаме бутчетата.

Хит на седмицата

Чипс от целина

Необходими продукти:
1 голяма глава целина
2-3 с. л. зехтин
сол
черен пипер
червен пипер
чесън на прах

Начин на приготвяне:
Целината се обелва и се нарязва на пръчици или резенчета. Слагат се в тава върху хартия за печене и се посипват със сол, червен и черен пипер, чесън на прах, може и други подправки по желание. Поливат се със зехтина и се объркват добре, за да полепнат подправките отвсякъде. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути, докато омекнат и се запекат хубаво. Пръчиците могат и да се изпържат в олио. Целината замества пържените картофи като гарнитура и е чудесно мезе за бира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме