Има такива коктейли, които придобиват голяма слава извън пределите на страната, която е считана за тяхна „родина“.
Точно такъв е случаят с популярния „Мохито“ (Mojito).
Това е предпочитана алкохолна напитка и у нас, особено с наближаването на онова време от годината, предназначено за плаж и море...
Легендите гласят...
Преди да споменем няколко имена, които се свързват с началото на едно „Мохито“, то е редно да отбележим, че името на коктейла е умалително от думата „mojo“, което означава „африканска магия“.
Някои смятат, че авторът на напитката е капитанът Франсис Дрейк, който е използвал мохито като медицинско средство.
Други вярват, че създател на този свеж коктейл е барман в небезизвестния кубински бар „La Bodeguita del Medio“.
Най-известният почитател на коктейла „Мохито“ е бил самият Ърнест Хемингуей, който освен писател е бил известен и с мачовското си поведение, както и страстта си към жените, лулите и... алкохола. А „Мохито“ е била предпочитана от него напитка в любимия му бар, който посещавал.
Вълшебните съставки на „Мохито“
Не е нужно да отидете до Куба, за да опитате едно „Мохито“. Неговата популярност в нашата страна също е на висота и добри бармани могат да го приготвят за броени минути.
Важно е да има налични само четири основни съставки - мента, бял ром, лайм и газирана вода.
Необходими са:
- 50 мл. бял ром
- 100 мл. сода/газирана вода
- 2 ч. л. кафява захар
- до 10 листа мента
- 1 лайм (не лимон)
- натрошен лед
По стандарт се взима висока чаша и в нея са слагат няколкото нарязани на кубчета парченца лайм, както и кафявата захар.
Те се смесват, след което се добавят листата от мента и разбира се - ромът.
В чиста кърпа се натрошава на дребно ледът с помощта на дървен чук (става и такъв за месо).
После в чашата с натрошения лед се добавя и содата.
За финал - украсете готовата смес с няколко листенца мента.
Начин на сервиране
Коктейлът „Мохито“ се поднася във висока чаша. Има и варианти, в които може да бъде сервиран и в ниска чаша със стабилно дъно, като в нея натрошеният лед и украсата от лайм придават на напитката по-изискан вид.
Но все пак класиката си е класика. И ако трябва да я спазваме – то изборът е висока чаша, в която сламката няма да е излишна, а си е направо задължителен „аксесоар“ към питието.
Когато имаме налична сламка коктейлът се отпива на малки глътки и така може да усетите всеки един аромат на тази кубинска алкохолна смес.
Има ли мезе за „Мохито“?
Мнозина пият този коктейл на партита или през топлите месеци.
Обикновено това се случва след вечеря или преди нея. В такива моменти не е необходимо да се комбинира с нещо специално. Някои пушачи обаче решават да прибавят още един вкус, като отпиват питието в компанията на пура.
Други предпочитат близо до чашата си с „Мохито“ да има и някакъв вид ядки.
Трети пък го консумират с десерт.
Не е задължително обаче да има обаче определена храна с коктейла, тъй като тази напитка носи свежест и е предназначена да се опита като самостоятелна част, нещо като добавка към една весела атмосфера.
Топлите месеци настъпват бавно, но сигурно. Време е за свежа алкохолна нотка. Време е за „Мохито“!