Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Начало на посещенията в медицинския център на д-р Емилова сложила съпругата на Пламен преди повече от 15 години. Правила ги при всяка възможност в натоварения семеен бизнес, за профилактика, контрол на килограмите и пълноценно зареждане с нови знания за здравословния живот.
През 2013 г. Пламен направил програма в центъра и успял да свали 10 кг от натрупаните 125. Резултатът му харесал, но както сам казва, ако не спазваш съветите на лекарката, килограмите и оплакванията се връщат.
Мъжът имал високо кръвно налягане, уголемен и омазнен черен дроб, упорити болки в кръста и коленете, неспокоен сън и други оплаквания. При поставена диагноза метаболитен синдром потърсил консултация в столицата при светило професор. Той изписал статини и настоятелно посъветвал Пламен да ги приема до края на живота си. Само след два месеца мъжът ги спрял, убеден, че страничните им ефекти са твърде тежки за него и дори са причина да скъса ахилесово сухожилие.
Казва, че гръбнакът и ставите още от юношеска възраст били проблем при него. Преди 8 години лекарите му казват, че трябва да смени коленна става, но той започва прием на различни хранителни добавки и въпреки че куца, решава да избегне операцията. И така до август миналата година, когато семейство Иринкови пристига при д-р Емилова на Боровец за 17 дни. В 10 от тях Пламен е на плодове и чай и на пълно попиване на знания как растителното хранене спасява от болестите. Удивлява се на перфектната организация за поднасяне на новости в природонаучната медицина - сутрешни лекции на д-р Емилова, срещи с различни специалисти, привлечени от нея, филми, разкази на пациенти, спасили се от „нелечими“ болести. Специално откроява кулинарното училище на Веселин Станков, мотивирало го да направи коренни промени в храненето.
След като си запознат с резултатите от изследванията на световни имена в науката за връзката между индустриално произведените животински продукти, рака, диабета, алергиите и много други заболявания, няма как да останеш безразличен, категоричен е Пламен. И взема най-важното решение, променило живота му- спира месото.
Преди това го консумирал редовно, както млечни храни и сладкиши. В комбинация с всекидневен работен стрес и много кола неразположенията и оплакванията се трупали бързо. Мъжът успявал да отдели за обедна почивка само двадесетина минути и задължително ги прекарвал в някоя от известните вериги за бързо хранене, преглъщайки на големи хапки сандвич, какъвто сега и под заплаха няма да купи. Вечерите били късни и обилни. Семейството подбирало внимателно продуктите, но количествата били големи.
Пламен се шегува, че и сега купува месо, но само за кучето. За себе си е избрал богатото разнообразие на здравословната храна от цялостни растителни продукти. Казва, че е лесно да се приготви храна у дома и за офиса с показваните от Станков лесни рецепти. От сусам, ленено семе и трици Пламен прави животворна смес за заместване на хляба и палачинките. Експериментирал е с прибавяне на различни брашна- шипково, от бял трън, лешниково, орехово, конопени семена, бамбукови фибри и др. Основното ястие, според съветите на лекарката, е от големи салати, подправени с авокадо, бобови храни, ядкови сирена и др.
Иринкови имат любим десерт- течен шоколад от авокадо, какао, лешников тахан, мед и ванилия. Пламен е неуморен експериментатор в обогатяване на ползите и вкусовете- към всекидневното смути избира да прибави между хлорела, спирулина, житна трева, глухарче и др. От новия начин на хранене се интересуват и двамата синове в семейството- търсят информация от много източници и подбират подходящи за себе си начини да са здрави и заредени с природни методи.
През отминалия ноември Пламен и съпругата му са отново в медицинския център. Мъжът е свалил килограмите до 100, ставните болки са намалели, движи се уверено, прави йога и ходи на организираните за пациентите походи. Споделя, че си е върнал зареждащия сън, върнала се е и забравената младежка енергия.
Да се излекуваш чрез храната е най-лесният и щадящ начин, създаден от великата природа, убеден е Пламен.
Важно е да имаш воля и оплакванията и шепите лекарства остават в миналото, изместени от радостни преживявания и смели планове за бъдещето.
Рецепта на сътрудник Пламен Иванов
Фреш с тиква
Продукти:
250 мл сок от тиква,
100 мл фреш мандарина,
1 банан,
2 бр. фурми
Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.
Рецепта на главен готвач Илия Илиев
Кюфтета от червена леща и булгур /4 броя/
Продукти: по 2 суп. лъжици червена леща и булгур /средна големина/, 2 стръка зелен лук, ½ скилидка чесън, 2-3 стръка магданоз, по 1 щипка чубрица, млян кимион, червен пипер, сминдух, сух копър и морска или хималайска сол.
Приготовление: В подходящ съд поставяме лещата, булгура и сухите подправки, без солта. Прибавяме 1 ½ чаена чаша вода и варим до омекване на бавен огън. Ако сместа се получи по-рядка, сгъстяваме 1 суп. лъжица фини овесени ядки. Като поизстине, слагаме нарязаните на ситно лук, чесън и магданоз и солта и оставяме за 10-15 мин. Оформяме кюфтетата, слагаме ги в подходящ съд върху хартия за печене с печем 25 мин. на 180 градуса.
Към тях е подходящ лек сос. Приготвя се, като в блендер се поставят 4-5 стръка целина, 2-3 стръка магданоз, 2-3 листенца пресен босилек, 1-2 суп. лъжици зехтин екстра върджин и сока на ½ лимон. Брендира се до получаване на гладка смес.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш