Китай изстреля първия в света квантов спътник

Китай изстреля първия експериментален спътник за квантова комуникация в света, съобщава Telegraph.

Спътникът е кръстен "Мо Дзъ" на китайски философ и инженер от древността. Изстрелването е извършено от космодрума "Цзю Цуан" в северозападната китайска провинция Гансу.

https://www.youtube.com/watch?v=d3yD52qQAzI

Комуникационната система от ново поколение може да устои на почти всички стандартни форми на разшифроване и може да бъде използвана за военни и финансови цели.Спътникът за квантови експерименти (QUESS) ще предава криптирани кодове от космоса към Земята и ще осигури по-подробен поглед върху научния феномен "квантово заплитане".

"Този спътник бележи промяната на ролята на Китай - от последовател в развитието на класическата информационна технология в един от лидерите на бъдещите й постижения", предава Синхуа.

"Програмата е приоритет за страната ни", каза президентът на Китай Си Дзипин и призова страната да се утвърди като космическа сила  и освен цивилни, неговите амбиции са програмата да тества антисателитни ракети.

"Мо Дзъ" е конструиран да предава кодове между две станции в Китай (в Пекин и Урумчи) и между Китай (Пекин) и Европа ( Виена). Тъй като квантовият фотон не може да бъде разделен или удвоен, "е невъзможно информацията, предавана чрез него, да бъде подслушана, прихваната или разбита", допълва Синхуа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия