Русия потвърди намерението си за придържане към „Открито небе“

Русия потвърждава намерението си да изпълнява Договора за открито небе (ДОН), чиято съдба след едностранно излизане от САЩ ще бъде решена на конференция на страните членки. Това съобщи пред ТАСС мисия на Русия при НАТО след спешна среща на Северноатлантическия съвет, свикана за обсъждане на едностранно решение на САЩ да се оттеглят от ДОН, предаде БГНЕС.

“Руската страна потвърди намерението си да продължи да прилага разпоредбите на Договора, което доказа неговата функционалност и значимост като една от поддържащите структури на системата за контрол на оръжията и за осигуряване на предсказуемостта на военната дейност. Изразява се готовност за по-нататъшен диалог – на основата на взаимно уважение, а не на езика на ултиматумите, – в интерес на европейската и международната сигурност “, заявяват от руската мисия.

„Сега трябва внимателно да анализираме ситуацията, която се е развила след решението на САЩ, изхождайки от военно-политически, правни и други аспекти. Всички участници в ДОН ще трябва внимателно да извършат тази работа, ясно да определят позициите си и да ги декларират на специална конференция, свикването на която ще е необходимо за оценка последиците и редът на по-нататъшното функциониране на този важен многостранен режим. Резултатите от него ще определят съдбата на ДОН.“

„Обърнахме също внимание на изявлението в същия ден (22 май) на външните министри на 10 европейски държави (Германия, Франция, Италия, Испания, Белгия, Холандия, Люксембург, Чехия, както и Финландия и Швеция). В него, по-специално те изразяват съжаление за решението на правителството на САЩ и потвърждават намерението си да продължат прилагането на Договора, който се нарича най-важният инструмент за изграждане на доверие и сигурност. Те подчертават готовността за по-нататъшен диалог за решаване на проблемни въпроси. Това е много важен сигнал”, гласи позицията на руската мисия към НАТО.

“През двете десетилетия на успешното функциониране на този многостранен документ няма нито един случай, когато участник да е изразил желание да напусне договора. Напротив, беше отбелязана ефективността на механизма за проверка, заложен в него за укрепване на сигурността в зоната на ОССЕ”, подчертават руските дипломати.

В изявление, разпространено след резултатите от Съвета на НАТО, генералният секретар на Алианса не даде никаква оценка на решението на САЩ да напусне ДОН, като само посочи този факт. Но той всъщност обвини Русия в неизпълнение на условията на този договор, напълно повтаряйки американския аргумент и призова Русия да премахне всички ограничения за инспекционни полети в района на Калининград и границата с Грузия, като отбеляза, че в замяна САЩ “могат да преразгледат решението си за едностранно изтегляне от ДОН”.

В същото време Столтенберг заяви, че страните от НАТО са „ангажирани с контрола върху оръжията“, без да обясни как това е в съответствие с действията на Вашингтон.

Коментари

Задължително поле