Абонатите надплатили 29 млн. лева за парно

Предвижда се поскъпването на парното у нас от юли да е между 9 и 14 на сто.

По данни за последния ценови период

Как ще се върнат парите на потребителите, пита омбудсманът

Предлага промени в наредбата за топлоснабдяване

Абонатите, които ползват парно, са надплатили 29 милиона лева за последния ценови период. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева по време на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране на новите цени на тока и парното от 1 юли 2021 г.

Очевидно е, че абонатите на практика надплащат. По данни от работната група, за последния период са надплатени 29 млн. лв., които смятам, че трябва ясно да се каже по какъв начин ще бъдат възстановени на потребителите на топлинна енергия, заяви омбудсманът.

Според нея това се дължи на факта, че цената на топлината енергия не се актуализира своевременно в съответствие с ежемесечните промени на цените на природния газ. Затова, според нея, трябва да се промени Наредба №5 за регулиране на цените на топлинната енергия, която предвижда едногодишна промяна в цените на парното.

Припомняме, че доклад на КЕВР предвижда цените на парното да бъдат повишени в почти всички градове, като най-голямо увеличение се предвижда за София - с 14 на сто. За Велико Търново цената ще се повиши с 13%, Варна и Бургас - с 11%, Перник и Враца - с около 10%, Пловдив 9%.

Ковачева определи като неприемлива минималната корекция на поисканата цена за най-голямото дружество в сектора “Топлофикация София”, където вместо заявените 15%, Комисията предлага поскъпване с 14%. Омбудсманът настоя КЕВР да обясни на какво основание е формирано това увеличение при условие, че столичната топлофикация не е предоставила на регулатора никакъв финансов отчет за 2020 г. - одитиран, неодитиран или предварителен.

Членовете на работната група в КЕВР, разработила проекторешението за бъдещите цени припомниха, че около 75% от разходите на дружествата включват стойността на природния газ и парниковите квоти.
Омбудсманът възрази категорично и срещу предлаганото увеличение на цената на тока и го определи като немотивирано. То предвижда цената на електроенергията да се вдигне с между 2 и 4 на сто за абонатите на трите дружества.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари