Аборти са погубили една цяла България

Жените в репродуктивна възраст намаляват

400 хил. имат здравословни проблеми

Около 6,5 млн. аборта са извършени по официални данни в България от 1954 г. насам. Пак според официалната статистика само през 2016 г. броят на тези интервенции е 26 446 при 56 000 регистрирани живи раждания. Това число обаче не включва абортите на частно, тези, предизвикани от медикаменти и т.н., които по наблюдения на специалистите са още толкова на брой.

Шокиращите цифри изнесе д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа САГБАЛ “Света София” по време на форум, посветен на репродуктивното здраве, организиран от КНСБ.

Други тревожни данни показват още, че българките в репродуктивна възраст намаляват. Причина за това е не само миграцията, но и по-рано настъпваща вече менопауза.

“Допреди 15-20 години жените влизаха в менопауза на около 50-52 години, сега масово се влиза на около 47”, посочи д-р Коларова.

Проблемен е и мъжкият фактор, особено в семействата с репродуктивни проблеми. В тези случаи той е причина за 50% от случаите на безплодие. Това обясни пък началникът на Клиниката по урология към УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” проф. Чавдар Славов. По думите му 15% от двойките не могат да постигнат бременност в рамките на 1 г.

Социалният зам.-министър Султанка Петрова цитира данни, според които между 300-400 000 са младите хора у нас са с репродуктивни проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве