Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

АБРО: Източници със съмнителни професионални стандарти правят грозни внушения и изопачават данни

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО изразява подкрепата си към телевизионните журналисти Анна Цолова, Виктор Николаев, Антон Хекимян и телевизионния продуцент Анна Тодорова. В последните дни чрез Фейсбук профила на българския евродепутат Николай Бареков и публикации в интернет издания се прави опит за очерняне на доброто име на нашите колеги. Източници със съмнителни професионални стандарти правят грозни внушения, изопачават данни, стремят се да подведат обществото и да създадат недоверие. Като асоциация, която е сред учредителите на Фондация „Национален съвет за журналистическа етика” и един от основните защитници и поддръжници на Етичния кодекс на българските медии, АБРО подкрепя журналистите, които са несправедливо нападани и критикувани.

Разликата между етичната журналистика и манипулацията на обществото е в прилагането на професионалните етични правила. Тези правила изискват на обществото да бъде представяна само точна и проверена информация, без да се скриват или изопачават преднамерено факти; да не се подвежда обществото с манипулирани текстове; да се разграничават фактите от коментарите и предположенията; да се представят разнообразни мнения и гледни точки; взаимоотношенията между медиите и между журналистите да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция. Когато професионалните правила липсват, както е в случая, то целта е читателят да бъде заблуден и подведен.

Не веднъж сме отбелязвали, че медиите членове на АБРО са създали екипи от високо ценени журналисти, които са пример за смелост и упорство в търсенето на истината, на точната и проверена информация. Това са професионалисти с висок морал, будна съвест и критичност, които изграждат авторитета на професията. Безспорно сред тях са колегите ни Анна Цолова, Виктор Николаев, Антон Хекимян и Анна Тодорова.

АБРО подкрепя позицията на АЕЖ (Асоциацията на европейските журналисти) по повод изказванията на Николай Бареков във връзка с острото осъждане на всеки опит за оказване на натиск върху журналисти. Заплахите за сигнали до държавни институции няма да спрат прилагането на високи професионални стандарти в работа на журналистите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.