Абу Бакър ал-Багдади убит за девети и последен път

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Истинското име на терориста е Ибрахим Аваад Ибрахим Алии ал-Бадър

Началникът на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ Марк Мили заяви, че американците са се „избавили“ от тялото на убития водач на ИД по „най-подходящия начин“. По обичаите на Исляма останките били погребани в морето. По същия най-подходящ начин през 2011 г. беше постъпено и с тялото на Осама Бин Ладен.

Неговият наследник в ислямския Джихад и създател на Ислямска държава (ИД), Абу Бакър ал-Багдади до сега беше „ликвидиран“ поне осем пъти.

Новините за смъртта му се появяват и преди в медиите многократно през годините, но всички бяха опровергани до последната специална операция на САЩ на 26 октомври 2019 г. в сирийската провинция Идлиб.

На 26 февруари 2015 г. Западната коалиция нанася удар по авиобаза в иракския град Ал Каим. Тогава кореспондентът на канала Ал-Арабия заяви, че Абу ал Багдади е бил в града по време на атаката и е загинал. Впоследствие обаче тази информация не е потвърдена.

На 18 март 2015 г. прозападната коалиция атакува три коли на границата на Ирак със Сирия. Информационната агенция „Варадана“ съобщи, че в резултат на въздушния удар Абу ал Багдади е тежко ранен и откаран в болницата в Рака в Сирия. На 24 април според „Варадана“ Ал Багдади е починал, а Ислямска държава е избрала нов лидер. Въпреки това през май „The Guardian“ съобщава нова информация: Ал Багдади е жив, въпреки че е получил сериозно нараняване в гръбначния стълб, което вероятно няма да му позволи да продължи да ръководи активно терористичната си организация.

На 14 юни 2016 г. медиите отново писаха за смъртта на Ал Багдади - в град Ракка в резултат на въздушен удар. Този път източникът е агенция „Al-Amaq“, която публикува доклади от първа ръка за ИД.

Още на 3 октомври 2016 г. ал-Багдади отново умира: този път е отровен чрез храна. Съобщението идва от Иракската агенция и Иранската телевизия.

На 10 юни 2017 г. сирийският държавен телевизионен канал разпространи поредното съобщение за ликвидирането на главатаря на ислямистите - отново в резултат на въздушен удар върху град Ракка, извършен от ВВС на Русия. В продължение на няколко месеца различни източници потвърждаваха или опровергаваха тази информация и на 27 септември ИД разпространи аудиозапис на реч на Ал Багдади, като според фактите, споменати в него, той е направен не по-рано от юли 2017 г. На 1 декември 2017 г., Министерството на отбраната на Ирак потвърди, че Ал Багдади е жив и се крие в подземни убежища в пустинята между Ирак и Сирия.

На 17 декември 2017 г. турското издание на „Yeni Safak“ обявява ликвидирането на ал-Багдади от американските сили. Пентагонът обаче не потвърждава тази информация.

На 12 февруари 2018 г. „Sky News Arabia“, позовавайки се на висш служител в иракското вътрешно министерство, заявява, че Ал Багдади е тежко ранен. Източникът уверява, че Ал Багдади преживява последните си дни. На 22 август 2018 г. обаче ислямистът издава нов аудио призив за джихад.

Последният удар беше извършен в нощта на 26 срещу 27 октомври 2019 г. от рейдови отряд на специалното подразделение“DELTA“ на Командването за специални операции на САЩ (Joint Special Operation Command- JSOC). Подразделението е още по-секретно от „морските тюлени“ на американската Морска пехота и е специализирано в извършването на специални операции на вражеска територия и антитерористична борба. JSOC отдавна вече не е командване. Това на практика е специална служба, задачата на която е издирване и ликвидацията на лица, които представляват заплаха за националната сигурност на САЩ. В списъка на елиминираните от командосите на JSOC са Ал Заркауи, Осама Бин Ладен и Ал Заухири. С няколко поредни секретни указа, президентът Обама официално придаде на JSOC статут на специална служба. Още от 2014 г. щурмовите групи на „DELTA“ са по дирите на Ал Багдади. В кюрдския град Ербил е създаден специален щаб, а отделни групи извършват периодични рейдове в Ирак, Сирия и граничните райони на Турция. Подразделенията използват само вертолети МН-Х, изпълнени по технологията „Стелтс“. От 2017 г. „DELTA“ изгражда и своя база в Сирия. в района на летището Табка. Към тях е придаден и щурмови отряд от 22-ри полк SAS на Великобритания. След изтеглянето обаче на американските сили от Сирия базата е предислоцирана в иракски Киркук. Отдалеченото разстояние създава значителни затруднения за изпълнение на задачи във вътрешността и западната част на Сирия. Вертолетите МН-Х са с ограничени възможности и не могат да баражират и оказват огнева поддръжка дълго на отдалечени разстояния. Няколко дни преди операцията беше съобщено за изненадващо навлизане на американските специални сили отново в Сирия. В социалните мрежи се появиха видеоклипове с военна техника. В един от клиповете се виждат тежки четириосни камиони HEMTT. Една от техните модификации има възможност да оборудва специални „подвижни летища“. В задната част на такива камиони са разположени полеви системи за зареждане на летателни апарати, както и набор от необходимо навигационно оборудване за кацане и комплект от специални метални пластини. От тях може бързо да се изградят временни площадки за кацане на хеликоптери.

Щурмовият отряд от „DELTA“ е възможно да е излетял от Киркук и презаредил на временната база като по този начин значително повишава бойният радиус на хеликоптерите. При последните си операции американските специални сили се отказаха да стоварват групите непосредствено над обектите. Районът на стоварване обикновено е на около километър, като отрядът се придвижва скрито нощем до набелязаните цели. Каквито и да са съмненията около настоящата операция, увереността на американския президент и военните говори, че тази е последната смърт на Ал Багдади.

А какво ще стане с неговата организация? Ще продължи да съществува в друга форма, защото първо тя не беше създадена от него. Понятието ИД беше обявено от Ал Багдади от една джамия в превзетия иракски Мосул през 2014 г. Но тези, които го превзеха, се наричаха тогава Ал Кайда в Ирак. Сформиране на „Ал-Кайда в Ирак“ беше следствие на разгрома на армията на Саддам, което обаче не доведе до края на войната. Разпадът на държавата, дългата липса на силна централна власт и зародилата се съпротива даде възможност за създаването на множество радикални групировки, включително и стичането на огромно количество екзалтирани чуждестранни наемници. Един от тях е и йорданецът ал-Заркауи, който след положената клетва за вярност пред Осама бин Ладен и провъзгласяването му за „емир“на афганистанския град Херат, се прехвърли в Ирак и там създаде „Базата (прев. Ал Кайда) на джихада в Месопотамия“ впоследствие „Ал Кайда в Ирак“. Изгонването на сунитите от властта в Ирак и заменянето им с преобладаващите шиити създаде благоприятната почва за най-екстремналните течения в сунитския Ислям, уахабизъм и салафизъм. През 2005 г. в Ирак идва на власт правителството на Нури-ал-Малики, известен дисидент срещу Саддам Хюсеин и прекарал в изгнание 12 год. в Иран, макар и светски, но все пак шиит. „Ал-Кайда в Ирак“ се активизира значително, през 2006 г. е взривена светинята за шиитите „Златна джамия“ в гр. Самара вследствие на което групировката постига целта си - избухва религиозна война между шиитите и сунитите в Ирак. В гражданската война Ал Кайда затвърди позициите си и независимо от загубата на тогавашния си лидер продължи да съществува под името ИД. Заркауи беше ликвидиран от американски дрон заедно с още шестима от командирите си.

След обединяването с още шест радикални групи същата година се преименува в „Исламска държава в Ирак“ (ИДИ) с лидери Абу-Айюб-ал-Масри и Абу-Умар-ал-Багдади. Самият Багдади никога не е бил военен стратег и не е командвал операциите на терена. Там бяха Абу ал-Афри, Хадж Бакр, както и интербригадисти като Гулмурод Халимов, Абу Маслим Туркмани и Абу-Амър, той и Ал-Шишани (чеченецът), той и Тархан Батирашвили, грузинец по произход интербригадист-джихадист. Към ИД се присъединяваха организации от Северна Африка, Афганистан, Египет, Йемен, Либия, Нигерия, Сомалия, ДР Конго, Алжир, Индонезия, Ливан, Пакистан, Саудитска Арабия, Тунис и Филипините. Мрежовата структура на тези организации им позволява да са автономни и независими от центъра. „Водачът“ им е необходим по-скоро като символ и едва ли не пряко проявление на всевишната воля, за да увлича вярващите и да поддържа рекрутмънта на бойци. Такъв напълно фалшив беше и Ал Багдади с истинско име Ибрахим Аваад Ибрахим Алии ал-Бадър. Нарекъл себе си Абу Бакър ал-Багдади ал-Хусейни ал-Хашими ал-Кураши и обявил се за пряк потомък на пророка Мохамед. В което няма нищо вярно, защото той не е от хашамидски род. И тъй като нито организацията я е създавал той, нито екстремалната ислямска идеология започва от него, тези две неща в Джихада ще продължат своя собствен живот вече с ново рекламно лице на „избран“ от невидимите сили. Настоящият презентатор умря за девети и последен път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи