Авария остави Велико Търново и 14 селища без вода за два дни

Снимка: Архив

Причината за пресъхването на чешмите е спукан централен водопровод

Над 120 000 жители на Велико Търново и още 14 населени места останаха без вода през уикенда заради сериозна авария. Без водоснабдяване за два дни се оказаха Велико Търново, Дебелец, както и селата Самоводене, Момин сбор, Малки чифлик, Пчелище, Присово, Пушево, Балван, Леденик, Шемшево, Беляковец, Ветринци, Емен и Ново село.

Причината е спукан за пореден път централен водопровод в землището на великотърновското село Присово.

Съоръжението захранва селищата от Община Велико Търново с питейна вода от язовир "Йовковци".

Аварийни екипи отстраняват повредата.От "ВиК Йовковци" посочват, че водоподаването ще бъде ограничено до 24:00 в неделя. От дружеството уверяват, че при възможност аварията ще бъде отстранена и по-рано от крайния срок.

Три водоноски ще доставят вода на търновци през почивните дни, докато бъде отстранена аварията. Извънредните мерки са предприети с решение на Община Велико Търново и РД " ПБЗН". Цистерните са позиционирани на три от най-оживените места в старата столица. През нощта водоноските ще бъдат прибрани, но ако в неделя все още няма вода, отново ще бъдат изкарани на същите места. От управата на болярския град предупреждават, че водата не е за пиене, а само за санитарни нужни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България