Австрия няма да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

Австрия няма да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията, обяви канцлерът Себастиан Курц.

"Отнасяме се много критично към няколко точки от пакта за миграцията, сред които смесването на поискана защита и трудова миграция". По думите му някои текстове от документа представляват заплаха за националната сигурност на Австрия.

Австрия е четвъртата страна, която се отказва от т.нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция, прието по принцип през юли от всички 193 страни членки на ООН. Това вече направиха САЩ, Австралия и Унгария.

Окончателното подписване на споразумението е предвидено да стане на конференция на ООН в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември т.г., но Австрия няма да изпрати свои представители там.

Кабинетът на Курц е против текстовете в споразумението, които предвиждат членове на семействата на мигранти да пристигат от чужбина, мигрантите да получават образование и здравни услуги, както и да се преселват хора, които страдат от промените в климата.

Договорът не е правно обвързващ. В него трябва да бъдат определени базовите принципи на международните документи за справяне с бежанци и мигранти.

Коментари

Задължително поле