Австрия с нов временен канцлер

Вицеканцлерът и министър на финансите Хартвиг Льогер поема временно правителството на Австрия.

Хартвиг Льогер поема правителството, свалено от парламента

Очаква се Курц да се завърне след вота през септември

Президентът на Австрия Александер Ван дер Белен отне днес правомощията на сваленото с вот на недоверие правителство на Себастиан Курц, като поиска министрите (без канцлера) да продължат да изпълняват задълженията си още няколко дни, докато формира временен кабинет, предаде Ройтерс.

За временен канцлер бе назначен досегашният вице на Курц - Хартвиг Льогер, който е и министър на финансите.

В словото си на церемонията държавният глава призова всички политици да уважават колегите си, дори да не са на едно мнение с тях. „В такъв случай може да се водят спорове, да се спори правилно“, каза Ван дер Белен.

Оттеглянето на Курц обаче вероятно ще е само временно до изборите през септември, които се очаква неговата Народна партия да спечели. „Още съм тук“, обяви Курц на партиен митинг късно в понеделник, след като парламентът гласува поискания от опозиционната левица вот на недоверие. Той мина с гласовете на доскорошния коалиционен партньор на Курц - Партията на свободата.

Корупционен скандал около нейния вече екслидер и бивш вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе стана повод за разпадане на управляващото мнозинство в Австрия.

Коментари

Задължително поле