Автори от цял свят показват „Божествена комедия“

Автор: Иво Мозел (Източник: Арт Галерия Ларго).

163 посветени на Данте показват в галерия “Ларго” във Варна

Изложбата включва творби на 80 автори, изпълнени в класическите графични техники

Откриването на експозицията е на 28 юли

От 28 юли Арт Галерия Ларго ще представи международната сборна изложба - графика “Божествена комедия”. В експозицията ще бъдат представени 163 творби - екслибрис и малка графика, посветени на личността на Данте или вдъхновени от някоя от трите части на неговата прочута поема “Божествена комедия”. Изложбата включва творби на 80 автори от цял свят, изпълнени в класическите графични техники и създадени основно в последните двадесет години.

През 2021-ва година в Италия и в цял свят беше отбелязана чрез различни културни събития 700-годишнината от смъртта на гениалния италиански поет Данте Алигиери. Събитието е проект на Италианската Екслибрис Асоциация и на Библиотека Бодио Ломнаго - организатор на едноименния италиански екслибрис конкурс. За да почете това събитие екипът на най-известния италиански екслибрис конкурс - определи за тема на 11-тото му издание именно “Божествена комедия”. Автори от цял свят изпратиха екслибриси, създадени специално за конкурса и посветени на Данте или на безсмъртните му песни.

Директорът на галерия Лагро Нели Вълчева за втори път беше поканена за член на журито на конкурса. Сред наградените бяха български екслибрис-артисти Христо Найденов (втора награда в категория Чуждестранен автор), Петър Лазаров (трета награда в категория Чуждестранен автор), Калина Кралева и Таня Кръстева - с Почетен диплом.

 Изложбата “Божествена комедия” е пътуваща. По инициатива на галерията и на доц. Димо Колибаров в пътуването на изложбата беше включена извънредна спирка и тя ще бъде в Бургас през месец август. От средата на октомври изложбата се връща на родна земя и ще бъде показана в Палермо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура