Агенцията по заетостта представи европейска онлайн трудова борса

Повече от 1300 свободни работни места представиха онлайн български и чуждестранни работодатели на Европейския ден на труда в София, организиран днес от европейската мрежа за трудова мобилност EURES България, която е част от Агенцията по заетостта, съобщих от ведомството.

За първи път у нас международна трудова борса се провежда чрез използването на комбинацията от два подхода – борса на място и едновременно с това онлайн събитие, чрез използването на електронната EURES платформа на ЕК за онлайн комуникация. Така работодатели и търсещи работа имат възможността да се свързват напълно безплатно в рамките на днешния ден, без да е необходимо присъствието им на място.

„Регистрираните онлайн работодатели и обявените от тях работни места ще могат да се видят от всички потребители на платформата в ЕС и трети държави. Онлайн предлагането на работни места и възможността за онлайн връзка с работодателите на одобрените за интервю лица, е един от инструментите за връщане на наши съграждани от чужбина да работят в България. Така Агенцията по заетостта обръща фокуса на EURES мрежата, като започва да предлага все повече работни места на българския бизнес, които да достигат до търсещите работа в Европа и до българите, живеещи в чужбина”, сподели очакваните резултати от събитието изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов по време на официалното откриване.

В онлайн платформата за днешното събитие са регистрирани близо 130 работодатели от 10 държави – България, Дания, Естония, Германия, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция, като 109 от работодателите са български. Обявените свободни работни места са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, туризма, леката и тежката индустрия, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство, сезонна заетост, строителство и други. 1370 търсещи работа се регистрираха в платформата. От тях близо 900 са наши сънародници. 800 от българските участници са с висше образование, като най-голям е делът на младежите - 600 са във възрастовата група 25-34 г.

Коментари

Задължително поле