Агенция за бежанците: Няма да строим нови лагери, има 900 незаети места

Държавната агенция за бежанците няма да строи нови центрове за бежанци, обяви нейният председател Петя Първанова в Харманли.

"При разширен капацитет на центровете в страната от 6000 места в момента са заети към 5100, така че има място за още 900 души", каза тя и добави, че до няколко дни пораженията по сградите ще бъдат ликвидирани, информира БТВ.

Задържаните при вчерашния бунт мигранти са в центровете за задържане на МВР, информира още Първанова, а в центъра в Харманли има засилено полицейско присъствие.

Това, по думите й, е добър инструмент за недопускане на по-нататъшно напрежение.

Знаем за инцидентите в Харманли. Отговорността за управлението на приемните центрове с мигранти е на правителството на България, заяви в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

"Доколкото разбираме, ситуацията вече е под контрол. Ние предоставяме редица ресурси в помощ на България, но, разбира се, отговорността за управлението на тези приемни центрове е основно на националните власти", каза Схинас.

Той добави, че мигрантите, за които няма основание за присъждането на право на престой, трябва да бъдат върнати.

„Нямам информация за проблеми в бежанските центрове в София”, заяви междувременно кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Патрули и полицейско присъствие има и в трите центъра на територията на Столичната община – във „Военна рампа”, „Враждебна” и „Овча купел”. Полицейско присъствие има и в централната градска част, където се събират повече бежанци.

Фандъкова припомни, че с нейно настояване и с решение на Агенцията за бежанците, непридружените мъже, предимно афганистанци, са били изтеглени от „Овча купел” и настанени във „Военна рампа”.

В центъра в „Овча купел” има само непридружени деца и семейства, предимно бежанци от Сирия, каза кметът Фандъкова.

Коментари

Задължително поле