Агресорите от Харманли са изгонени от България

80% от участниците в бунта напуснали бежанския лагер

62-ма жандармеристи и допълнителни полицейски сили остават в района, увери главният секретар на МВР

Над 80% от близо 500-те бежанци, които участваха в бунта в лагера в Харманли през ноември миналата година, вече са изгонени от България. Това е станало чрез механизмите на Фронтекс и на международната организация по миграция, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов, който се срещна със заместник-председателя на Държавната агенция за бежанците Даниел Инджиев.

Георги Костов каза, че мерките за сигурност, които бяха предприети след размириците в Харманли, вече дават резултат и обстановката е спокойна. Според него в момента лагерът е с много по-високо ниво на сигурност отпреди.

“Имаме напредък в повишаване нивото на сигурност, като казваме със задоволство, че в момента нямаме лица с рисков профил в този лагер. За сравнение към септември месец имахме идентифицирани близо 1000 лица с рисково поведение точно тук. Сега нямаме нито едно”, обясни главният секретар.

Той отчете още, че 62-ма жандармеристи и допълнителни полицейски сили остават в Харманли, за да гарантират спокойствието.

В лагера към момента са настанени 1500 души. След бунта през ноември и пожара миналия месец две от халетата в лагера все още са необитаеми. Затова и при капацитет от 2710 места сега могат да бъдат настанени най-много 2000, уточни заместник-председателят на ДАБ.

Междувременно директорът на ГД “Гранична полиция” Светлан Кичиков съобщи, че в момента миграционният натиск към страната ни е минимален.

Общо за месец януари на браздата са били заловени 70 души.

Коментари

Задължително поле