Адв. Людмил Рангелов: Полфрийман несъмнено иска случаят му да стигне до Европейския съд по правата на човека

Зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов

Австралиецът Джок Полфрийман, който бе осъден за убийството на Андрей Монов, но излезе преждевременно от затвора прави опит да поднови съдебното производство по случая, с което цели казусът да стигне до Европейския съд за защита правата на човека. Това мнение изрази главния прокурор Иван Гешев през седмицата, а зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов подкрепи напълно тезата му по Канал 3.

“Напълно бих се съгласил с подозрението на главния прокурор, че за действията на Полфрийман се крие желанието му да се стигне до Европейския съд за защита правата на човека“, каза адв. Рангелов, като подчерта, че в момента се обръща необичайно високо медийно внимание на случая, тъй като подобни претенции са предявявали и предявяват редица осъдени за тежки престъпления у нас.

Анализ на юридическото определение “хулигански подбуди“ показва, че това е престъпление, при което нападателят и жертвата нямат лично познанство и взаимоотношения, които да са довели до незаконната проява. Това обяснява още висшият правозащитник. “Необходимите предели на отбраната“ също са анализирани от госта в студиото, като той обяснява, че тук винаги се прилага индивидуална преценка, като се взема предвид дали противоправното нападение е елиминирано или е престанало да бъде опасно. Това са все основополагащи понятия в делото за убийството на Андрей Монов.

Кадрите от охранителните камери, които са част от доказателствата по случая, показват, че “тук няма неизбежна отбрана, защото нямаме нападение“, казва още Людмил Рангелов.

Коментари

Задължително поле